Kindermishandeling in de kerk

Ook in de kerk komt kindermishandeling voor. Er komen namelijk kinderen die in hun thuissituatie onveilig opgroeien en dit brengen ze mee wanneer ze naar de kerk komen.

In Nederland zijn er kinderen die onder zeer moeilijke omstandigheden opgroeien: kinderen die worden verwaarloosd, mishandeld of misbruikt, die opgroeien met een ouder met ernstige psychische- of verslavingsproblemen of bij wie de scheiding van hun ouders met veel geschreeuw en geweld gepaard gaat. Allemaal omstandigheden die langdurig stressvol zijn voor kinderen en grote gevolgen kunnen hebben voor hun ontwikkeling. Ook in de kerk kunnen zij last hebben van de gevolgen.

Steun van een betrouwbare volwassene is cruciaal om schade te helpen voorkomen. Als jeugdleider kan je zo’n betrouwbare volwassene zijn: je ziet en spreekt de kinderen en jongeren en hebt zo veel gelegenheden kinderen de steun te bieden die ze nodig hebben. Door kinderen positieve ervaringen te laten opdoen en hen te helpen zich bij jou en in de kerk veilig te voelen, kun jij een grote rol spelen in het versterken van hun natuurlijke veerkracht.


Loading...