Historie

In 1988 kwam de eerste druk uit van het boek ‘Weid Mijn lammeren’ van oprichter Else Vlug. Het doel van dit boek was om aandacht te geven aan de (pastorale) nood onder kinderen en jongeren. Op het boek kwamen dusdanig veel reacties dat de schrijfster Chris oprichtte, in samenwerking met Teun Stortenbeker, oprichter van De Hoop. Rob Hondsmerk gaf de eerste twintig jaar leiding aan het werk van Chris.

In de startfase bestond de taak uit het bieden van telefonische hulp aan kinderen en jongeren. Door de jaren heen is het werk echter verder uitgebreid. Zo startte Chris ambulante zorg voor kinderen en later werden er ook twee klinieken voor jonge mensen geopend. Op een gegeven moment was het pakket te groot, een deel van het aanbod paste beter bij een zorginstelling. De kinder- en jeugdzorg is vanaf 2011 onderdeel van De Hoop ggz.

Stichting Chris en Voorkom!
In de afgelopen jaren werkte Chris op steeds meer terreinen samen met Stichting Voorkom! Voorkom! werd in 1985 opgericht door Theo van der Sluijs. Voorkom! verzorgt verslavingspreventielessen op scholen. Bij elke les geeft de trainer/preventiewerker aandacht aan de mogelijkheid om via de Chris-chat na te praten. Ook op andere terreinen werd de samenwerking hechter. Hoewel het in de praktijk eigenlijk al zo was, vormen Chris en Voorkom nu één nieuwe stichting: Stichting Chris en Voorkom!.

Samenwerking
De samenwerking heeft veel voordelen. Op financieel en zakelijk terrein, maar er is veel meer. We ervaren dat we door samen verder te gaan ook verder kunnen komen – meer kunnen bereiken. Daarom zijn we dankbaar voor dit samengaan. In vertrouwen gaan we verder met onze opdracht.