Depressie

Wanneer je met tieners & jongeren werkt zul je regelmatig voorbij horen komen; ik voel mij depri of ik heb een dip. Een jongere die depressief is anders dan een jongere die zich rot voelt. Wanneer een jongere depressief is, blijft dit sombere gevoel weken of maandenlang houden. Je hebt echt nergens meer zin in. Een depressie is een ernstige variant van een dip: je hebt een langere periode last van somberheidsklachten.

Veel depressieve jongeren zeggen niet openlijk hoe slecht ze zich voelen. En daarbij komt dat ouders en opvoeders daarentegen zullen gedrag vaak wijten aan de puberteit. Het komt dan ook vaak voor dat een depressie niet wordt gezien en dat er te laat hulp wordt ingezet.

Soms verdwijnen de depressieve klachten vanzelf. Vaak is professionele behandeling nodig en verdwijnen de depressieve klachten na gesprekken met een hulpverlener of het gebruiken van medicatie. Een depressieve is ingrijpend om mee te maken omdat er geen toekomstperspectief lijkt te zijn. Het goede nieuws is dat een depressie vaak na verloop van tijd over kan gaan en te behandelen is.