De hele dag online!

Je hoort je dochter praten en opeens klinkt ze precies als die ene vlogger die ze heel vaak kijkt of je zoon gebruikt steeds meer engelse termen die toch echt niet uit zijn engels lessen lijken te komen, maar uit die game die hij zo vaak speelt of zijn favoriete serie op Netflix. Tieners zijn ontzettend veel online en hun belevingswereld online en offline is niet van elkaar los te koppelen. Begrijp je waarom ze er zo veel tijd aan besteden of maak je je vooral zorgen en irriteert het je? De fascinatie van jongeren voor social media, games of Netflix kan spanning en onbegrip geven tussen ouder en kind. Hoe kun je dat hier nu het best mee omgaan in de opvoeding?

 Allereerst is het goed om te realiseren dat tieners in de tienertijd op zoek gaan naar hun eigen ‘ik’. Het zoeken naar voorbeelden en identificatiefiguren hoort bij deze zoektocht. Daarnaast worden hun vrienden en sociale leven ontzettend belangrijk, waarin social media een onmisbare rol voor hen speelt. In de opvoeding en in het weerbaar maken van uw zoon/ dochter zult u dus ook niet ontkomen aan social media en de wereld online. Maar, om iets te kunnen met die online wereld moet je er natuurlijk wel iets van weten…

  • Doe eens mee en kijk mee! Wees nieuwsgierig. Benader het online gedrag van tieners met een open blik. Wees bekend met wat ze doen en wat ze daar zo leuk aan vinden. Beleef het dus zo veel mogelijk samen; speel dat spel en kijk eens naar die vlogger, maak samen een dansje op TikTok of kijk samen een aflevering van die nieuwe serie. Dit geeft ruimte om aan jullie relatie te werken en begrip te hebben voor elkaar.

Deze betrokkenheid geeft ruimte voor de andere opvoedtaken, namelijk:

  • Stel grenzen. Bedenk wat je als ouders belangrijk vindt. Wat zijn jullie normen en waarden? Komen de dingen die je kind kijkt hiermee overeen. Stel grenzen en stel vragen! Hoe denken ze zelf over die populaire serie waar jij je twijfels bij hebt. Creëer een aanleidingen tot gesprekken over waardevolle thema’s. En, als je eens samen die game hebt gespeeld weet je ook hoe moeilijk het is om midden in een spelletje te stoppen, dit geeft ook ruimte om een grens te stellen die werkt.
  • Geef je kind informatie! Jongeren zijn ontzettend handig met internet en social media. Het is haast hun tweede natuur, maar net als bij andere dingen in het leven denken tieners niet altijd bewust na over de risico’s. Daar hebben ze uw hulp bij nodig! Vraag hen eens welke risico’s er aan verbonden zijn. En hoe ze daarmee rekening houden. Vraag de ‘stel dat’ vraag: Stel dat iemand jou vraagt om… wat doe je dan? Om goede vragen te kunnen stellen is het goed als je je als ouder laat toerusten. Op scholen worden vaak ouderavonden georganiseerd over het thema.
  • Houdt het schermgebruik in zicht! Online communicatie moeten kinderen en tieners nog leren. Bij jonge kinderen tot 12 jaar kun je toezicht houden en steeds dingen bespreken als: hoe communiceer je in een groepsapp. Zo hebben ze als tiener al een beetje geleerd om te bedenken wat wel en niet handig is om te sturen of plaatsen en kunnen ze iets meer ruimte krijgen om eigen keuzes te maken. Sluit in je grenzen aan bij de leeftijd van je kind en bouw toezicht af. Blijf daarin in gesprek en wees duidelijk in wat jij belangrijk vindt (ook al lijken tieners hier in hun gedrag soms ongevoelig voor, toch vinden zij het heel belangrijk wat jij vindt én ook waarom je dit vindt).

Benader het online gedrag van tieners vooral positief, wees betrokken en besef je dat een groot deel van het sociale leven van tieners zich online afspeelt. Als je aandacht hebt voor dit aspect geeft dit ook de ruimte en het begrip om over dingen in gesprek te gaan waar je je twijfels over hebt of je zorgen over maakt.

In de afgelopen weken schreven wij artikelen voor jongeren over social media en zelfbeeld, privacy online en de invloed van wat je ziet op je denken en doen. Wat we zien en waar we ons mee bezig houden heeft namelijk invloed op wat we denken en doen. Dat geldt net zo goed voor volwassen als voor jongeren. Als ouder ben je hierin een voorbeeld.

3

Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *