Puberteit

De puberteit is verander tijd en wordt door opvoeders ook wel ervaren als een lastige tijd. Het is de tijd waarin de tiener het ene moment nog kind en aanhankelijk is en het volgende moment jou als opvoeder afwijst. Je merkt dat vrienden belangrijker worden dan voorheen. En soms kun je verbaasd zijn van het gedrag van je eigen tiener. Waardoor wordt dat gedrag beïnvloed? En welke rol heb je als moeder, als vader? Een tijd waarin je als ouder moet wennen aan de veranderingen en zoekt hoe om te gaan met je eigen puber.

De puberteit overkomt de tiener, lichamelijk groei je aan alle kanten, Emoties kunnen enorm snel wisselen. Sociaal wordt je wat onhandig en je weet ook niet meer wat je overal van vindt. De tiener worstelt met die veranderingen en weet zich soms ook geen raad met zichzelf. Het is in deze tijd dan ook belangrijk om in contact met je kind te blijven en dat ook te blijven zoeken als ouder.

  • Blijf betrokken, trek je niet terug als je kind de pubertijd in gaat. Zowel online als offline. Zorg dat je aan de relatie met hen bouwt.
  • Bevestig je puber, in de puberteit zijn pubers erg onzeker en gevoelig voor kritiek. Bevestig ze in wie ze zijn, waardeer ze!
  • Stel duidelijke grenzen, pubers hebben behoefte aan duidelijkheid en structuur. Juist omdat hun brein in ontwikkeling is en daardoor chaos geeft.
  • Strijd de goede strijd, strijd verzand vaak in de welles nietes discussie en dat wordt ruzie. Houd het dicht bij jezelf, geef een ik-boodschap, en luister naar wat je tiener te vertellen heeft.
  • Stimuleer zelfstandigheid, weersta de verleiding om alles te blijven controleren.