Echtscheiding

Eén op de drie huwelijken eindigt in een echtscheiding. Bij deze scheidingen zijn in Nederland jaarlijks ongeveer 70000 kinderen betrokken. Hoewel volwassenen de zogenaamde ;happy divorce’ in het leven hebben geroepen, komt die in de praktijk niet zo vaak voor. Bovendien is voor een kind een scheiding nooit ‘happy’. Dat is altijd het kind van de rekening.

Niet beter af na scheiding
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: kinderen zijn zeer zelden beter af na een echtscheiding. Vaak wordt gezegd dat een echtscheiding voor kinderen minder erg is dan voortdurend te moeten leven met ruziënde ouders. Dat idee wordt echter niet gesteund door wetenschappelijk onderzoek. Nederlands onderzoek laat zien dat scheiden eigenlijk alleen maar ‘voordelig’ is voor de kinderen wanneer er bijvoorbeeld sprake is van huiselijk geweld.

Voor kinderen uit die gezinnen komt de echtscheiding meestal niet onverwacht. En hoewel ze hun vader en moeder niet willen missen, willen ze wel dat de situatie stopt. Begeleiding in deze gezinnen is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat het ‘vechthuwelijk’ niet overgaat in een ‘vechtscheiding’

Het kan ook voorkomen dat ouders juist weinig ruzie maken in aanloop naar de scheiding. Het gevolg hiervan is dat kinderen de echtscheiding helemaal niet aan zagen komen. En dat brengt het nodige onbegrip met zich mee.

 


Loading...