Zet jouw jongeren in het zonnetje

Laat jongeren merken dat je ze ziet en dat de kerk om ze geeft. Daar zal iedereen het mee eens zijn. En daar willen gemeenteleden zich vaak ook voor in zetten. Maar hoe doe je dat?
Met deze activiteit zet je jongeren in het zonnetje. Je laat jongeren merken dat de kerk ze belangrijk vindt. Je verbindt generaties en helpt volwassenen om jongeren te zien en actief in contact te komen.

Stap 1

Inventariseer in de gemeente welke hobby’s, interesses of banen volwassenen hebben, die ze in zouden kunnen zetten als een cadeau voor jongeren. Denk aan iemand die als hobby fotografie heeft en een fotoshoot van jongeren zou kunnen maken. Of iemand die een snelle auto heeft en jongeren mee kan nemen voor een ritje. Ook een visagiste of kapster zou jongeren een verwenbehandeling kunnen geven. Zo ontstaat er een mooi aanbod van activiteiten in de vorm van cadeaus voor jongeren.

Vraag aan de gemeenteleden die enthousiast zijn en hun dienst willen aanbieden als cadeau, hoe vaak ze de activiteit zouden willen doen. Willen ze hun activiteit één keer met een jongere doen of willen ze de activiteit misschien wel vaker met verschillende jongeren uitvoeren.

Stap 2
Maak een leuke keuzelijst met alle activiteiten waaruit jongeren een keuze kunnen maken. Laat jongeren twee activiteiten kiezen door ze te laten kiezen uit voorkeur 1 en voorkeur 2. Zo zorg je ervoor dat jongeren een activiteit kunnen kiezen die ze leuk vinden, ook al zit een activiteit vol.  

Tip: laat jongeren samen met een vriend of vriendin (van binnen of buiten de kerk) aan de activiteit  deelnemen. Dat maakt het voor jongeren leuker, minder spannend en werkt aan een veilige setting. Daarnaast voorkom je één op één situaties.

Stap 3
Verzamel alle ingevulde lijsten en koppel jongeren aan de volwassenen met de desbetreffende activiteit. Vraag de volwassenen contact op te nemen met de jongere en een datum in te plannen.
Zorg er voor dat alle activiteiten worden uitgevoerd. Wat kan helpen is dat er een termijn aan verbonden wordt. Bijvoorbeeld: binnen twee maanden moet er een activiteit worden gepland en binnen een half jaar ook wordt de activiteit uitgevoerd. Het zou jammer zijn als activiteiten niet door gaan.

Stap 4
Koppel het terug naar de gemeente. Vraag of ze foto’s willen maken of een verhaaltje willen schrijven na de activiteit en of dit gedeeld mag worden met de gemeente. Deel deze leuke momenten met elkaar!

Tip: Denk van te voren na over hoe de veiligheid van jongeren en volwassenen geborgd kan worden. Denk aan: meerdere jongeren tegelijkertijd aan een activiteit laten deelnemen of weten wanneer een activiteit wordt uitgevoerd.

 

0

Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *