Psychische problemen, seksueel misbruik/mishandeling en zelfdoding: niet een top drie om blij van te worden. Net als in 2021 waren dit opnieuw de drie meest voorkomende thema’s waar kinderen en tieners in 2022 dagelijks hun hart over luchtten bij de Chris Chat, Mail of Telefoon.
Cijfers 2022
Bijna 1 op de 5 jongeren die naar Chris komt, komt met psychische problemen – zoals depressie, angst, zelfbeschadiging en eetproblemen. Dit wordt op de voet gevolgd door ‘seksueel misbruik & mishandeling’, dat als thema al jarenlang bij de meest gevoerde gesprekken hoort. De top drie sluit af met zelfdoding, waar ruim 1 op 10 gesprekken over gaat. Bijna dagelijks spreken we een jongere die denkt dat hij of zij er maar beter niet meer kan zijn en vindt dat het leven zo geen zin meer heeft.
Waar zelfdoding vorig jaar voor het eerst in de top drie eindigde, heeft deze trend zich dit jaar voortgezet. In de media wordt regelmatig gesproken over de toename van depressie en zelfdoding onder jongeren, met name sinds de corona-tijd. Een effect dat helaas nog steeds blijvend zichtbaar is, ook in de cijfers van onze chat.
Preventieve aanpak tegen zelfdoding
Zelfdoding is doodsoorzaak nummer één onder jongeren, maar preventieve hulp ontbrak. Een mooie stap vooruit is dat een nieuw ontwikkelde STORM-aanpak (Strong Teens and Resilient Minds) door GGD, GGZ, gemeenten en scholen effect blijkt te hebben. In 2023 zal dit op steeds meer scholen uitgerold worden ter preventie van depressie en zelfdoding. Belangrijke vragen in deze aanpak zijn: Hoe herken je mentale problemen bij jezelf en anderen? Waar kan je hulp krijgen? En hoe kan de mentor dit signaleren en bespreekbaar maken?
Gedachten aan zelfdoding: wat doet jouw kerk?
De nieuwe aanpak is een belangrijke stap op scholen, maar tegelijk zijn dit vragen die in de kerk niet minder belangrijk zijn. Hoe herken je dit bij de tieners in je kerk en wat doe je dan? Stichting 113 geeft aan dat 1 op de 5 jongeren weleens aan zelfdoding heeft gedacht. Op onze chat wordt ruimschoots duidelijk dat dit ook een thema is onder christelijke jongeren. De jongeren bij jou in de kerk, op de tienerclub… Durf jij dit gesprek met hen aan te gaan?
We merken onder volwassenen regelmatig veel verlegenheid om het gesprek over zelfdodingsgedachten aan te gaan. Maak ik het dan niet erger? Vindt de jongere dat niet vervelend? Uit de STORM-aanpak blijkt dat jongeren een gerichte vraag over somberheid of suïcidaliteit juist eerlijk beantwoorden en opgelucht zijn dat er naar gevraagd wordt. Je moedigt iemand niet aan tot zelfdoding, maar haalt de druk van de ketel, er komt ruimte om te praten en hopelijk ook om hulp te zoeken.
Veel jongeren op onze chat zijn deel van een kerk. Ga het gesprek aan als je je zorgen maakt om een tiener, durf te vragen. Zorg dat – juist in de kerk – tieners ook hier ruimte vinden voor hun verhaal. Praten over somberheid en zelfdoding helpt!
Meer informatie over de cijfers? Klik hier!
Vragen? Mail naar jeugdpastoraat@chris.nl
0-
1 Training Aandachtsfuctionaris Veiligheid
-
2 Help je mee meer jongeren te bereiken?
-
3 Vraag gratis aan: Het interactieve (familie)spel BOND
-
4 De hele dag online!
-
5 Gedachten aan zelfdoding
-
6 Laat je trainen als chatcoach!
-
7 Implementatietraining Jeugdpastoraat in de eigen gemeente.
-
8 Samenwerking Chris en EO CHICA
-
9 Meld je aan voor de cursus Kinder- en Tienerpastoraat
-
10 Campagne #prikpositief start tweede ronde trainingen voor jongerenwerkers