We leven in een tijd waarin smartphones niet meer weg te denken zijn uit de handen van kinderen. Ze praten met hele groepen tegelijk op WhatsApp. Maar waar kinderen zijn, is ruzie, zegt ook Alise Vleesenbeek van Stichting Chris en Voorkom!.
Waarom kun je sneller ruzie krijgen op WhatsApp?
“Omdat er geen non-verbale communicatie is, zeg je makkelijker iets positiefs, maar ook iets negatiefs. Je begrijpt dingen gemakkelijker verkeerd. Op sociale media wordt sowieso sneller negatief gedaan, ook door volwassenen. Als je sommige reacties op Facebook ziet: die zijn niet mals. Kinderen hebben dan ook het verkeerde voorbeeld als ze die reacties zien. Daarnaast moet je niet vergeten dat kinderen heel gauw ruzie hebben.”
Wat bedoel je met: ‘dat ze gauw ruzie hebben’?
“Als je naar kinderen kijkt op het schoolplein, hebben ze voortdurend ruzie of onenigheid. Dat lossen ze meestal ook snel weer op – of het wordt voor hen opgelost. Op WhatsApp gaat het alleen veel trager, omdat het zwart op wit staat. Op het schoolplein kun je weglopen of negeren en dan is het meestal wel klaar. Daarom zeggen ouders ook vaak: ‘Negeer het maar, dan gaat het vanzelf over.’ Op WhatsApp blijft dat ene bericht staan tot je terugkomt en dan moet je er wat mee. Offline werkt die tip dus niet.”
Welke adviezen zou je geven aan kinderen als er ruzie is?
“Als er echt iets verkeerd is begrepen: praat het dan offline uit. Tieners hebben daarnaast heel veel appgroepen: eentje met de klas en de leraar, eentje met de klas zonder leraar, je vriendengroep, je sportclub, etc. Dan is het van belang om goede afspraken te maken voor elke groep: waar ga je het in die groep over hebben? Houd je ook aan die afspraken. Als iemand zich niet aan de afspraken houdt, app die persoon dan rechtstreeks en niet via de groeps-chat.”
Wat zijn je adviezen voor ouders over ruzie tussen kinderen?
“Tijdens een ouderavond vroegen we aan jongeren wat ze vonden van de reacties van ouders tijdens dit soort situaties. Zij zeiden: ‘Reageer niet direct zo panisch, blijf gewoon rustig.’ Tieners kunnen echt wel wat aan en ze kunnen veel dingen ook prima zelf oplossen. Als er echt iets is, komen ze wel naar je toe. Zeg dan ook niet gelijk wat ze moeten doen, maar stel open vragen, waardoor ze zelf erachter komen wat ze het beste kunnen doen in bepaalde situaties. Bijvoorbeeld: ‘Wat is nu een handige reactie? Wat is jouw rol hierin?’”
Op wat voor manier kunnen ouders terecht bij Stichting Chris en Voorkom!?
“Ouders vinden het heel prettig om tijdens onze ouderavonden in gesprek te gaan en daar dingen te horen over sociale media en opvoeding. Ik denk dat het voor ons als stichting heel goed is om ons op ouders te richten, omdat je dit soort dingen het beste kunt meegeven in de opvoeding. Omdat de opvoeding die je als kersverse ouder zelf hebt gekregen heel anders is dan wat nu nodig is, is het heel fijn als er wat handvaten worden aangereikt over sociale media en opvoeding.
Bron: Eva / EO
11-
1 Als je kind zich niet veilig voelt …
-
2 ‘Jeugdpastoraat is een taak van de hele gemeente’
-
3 ‘Pesters op de middelbare school zijn vaker populair’
-
4 Netflix-hit ’13 Reasons Why’ zit boordevol tienerthema’s
-
5 ‘Veel pestgedrag onder kinderen is onzichtbaar’
-
6 Chris-trainer Erika van der Heijden over pesten bij Family7
-
7 Vragenlijst leidt tot veel onterechte verdenkingen kindermishandeling
-
8 ‘Kinderen zien vaker seksueel getinte beelden online’