Kibbelende leerlingen, vriendinnen die de slappe lach hebben en de samenwerking in groepjes die maar moeizaam opgang komt; een genot om te zien. Ik kan mij zo voorstellen dat u ervan geniet om weer te kijken naar een volle klas! We zijn de gewone dingen gaan waarderen. Ook de dingen waar we eerder wat kritisch naar keken.
De leerlingen hebben afgelopen jaar een hoop niet meegemaakt. De lockdown en de online lessen zorgden ervoor dat jongeren elkaar wel zagen, maar elkaar niet ontmoetten. En elkaar ontmoeten is in de tienertijd, de ontwikkeltijd, enorm belangrijk.
Uit onderzoek blijkt dat de lockdown op de korte termijn enkele negatieve gevolgen heeft voor jongeren. Tijdens de lockdown lieten jongeren, in vergelijking met voorgaande de jaren, een afname zien in empathie, ofwel het meevoelen met anderen. Ze hadden minder mogelijkheden voor pro-sociale acties zoals iets goed doen voor een ander of steun bieden aan vrienden. Het goed verlopen van de sociaal emotionele ontwikkeling is van levensbelang voor de mens. We leven immers met elkaar. Gelukkig blijkt uit het onderzoek ook dat jongeren veerkrachtig zijn. Jongeren ervaarden tijdens de lockdown minder onzekerheid, spanning en meer kracht.*
Jongeren zijn veerkrachtig en met steun van volwassenen komen ze de negatieve gevolgen van de lockdown te boven. Een leefstijlinterventie als LEV! helpt hierbij en heeft een positief effect op de sociaal en emotionele ontwikkeling. Tijdens de interventie denken we met elkaar na over wie je bent, wat je heeft gevormd en hoe je met elkaar wilt omgaan. Ook staan we stil bij wat helpt om stevig op je benen te staan en hoe je met respect naar jezelf en de ander kijkt.