Weerbaarheid en emotionele ontwikkeling

Op een passende manier opkomen voor jezelf met respect voor de ander. Weerbaarheid of veerkracht ontwikkelt zich beter als de emotionele ontwikkeling goed gaat. Emotionele ontwikkeling. Leren voelen, benoemen en uiten van je emoties op een manier die past bij de persoon en passend is in de omgeving. Naarmate kinderen zich emotioneel verder ontwikkelen, krijgen ze het vermogen om eigen gevoelens en die van anderen te herkennen.

Geef woorden aan emoties
Kinderen moeten nog veel leren over emoties. Zo kan een kind denken dat hij boos is terwijl hij eigenlijk teleurgesteld is. Wat helpt is met je kind praten over zijn emoties. Vraag wat hij voelt, hoe dit komt en benoem wat jij ziet! Verwoord de gevoelens van je kind. Zeg bijvoorbeeld: ‘Je bent blij met die nieuwe pop, hè?’

Erken emoties
Het is goed als een kind ervaart dat emoties er mogen zijn. Toon begrip dat een kind boos, verdrietig, moe of juist heel blij is, en dit uit. Benoem wat jij ziet. “ik zie dat je moe bent….”.

Spreek je kind aan op zijn gedrag
Een kind mag boos zijn of erg verdrietig. De uitingen van boosheid en verdriet zijn niet altijd passend. Spreek een kind aan op zijn gedrag en geef aan hoe hij/zij het ook had kunnen uiten. Het probleem is dan dat hij niet weet hoe hij wél moet reageren. Heeft je kind een driftbui? Soms is het dan verstandiger om hem even uit te laten razen, voor je hem aanspreekt.
Laat kinderen merken dat je van ze houdt en reageer positief als ze iets goed doen.

Praat over je emoties
Het benoemen van je eigen emoties zorgt ervoor dat je kind weet hoe jij je voelt. Daarnaast leert hij dat het normaal is om over gevoelens te praten en emoties te tonen. Dit geeft je kind een veilig gevoel en stimuleert hem zijn eigen emoties te uiten. Je kunt het inleven in gevoelens van anderen stimuleren door op gevoelens te wijzen en erover te praten. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: ‘Kijk, je zusje huilt. Ze is verdrietig omdat ze haar knuffel kwijt is.

Geef het goede voorbeeld
Kinderen doen niet wat jij zegt maar wat jij doet. Hoe jij en de anderen in het gezin doen neemt je kind over. Je kind leert van kijken naar jou. Vertel daarom ook waarom je iets doet. Gillend tegen je kind zeggen dat hij moet stoppen met schreeuwen, geeft gemengde signalen af.

Spelenderwijs over gevoelens praten
Vind je het lastig om over emoties te praten? Probeer het dan eens op een andere manier. Bijvoorbeeld op het toneel, met muziek, maar ook via knutselen. Ook boekjes voorlezen helpt je kind te leren om gevoelens van anderen te herkennen en erop te reageren.