Tragische dood van Noa (17) laat diepe indruk achter

Afgelopen zondag overleed de 17-jarige Noa Pothoven uit Arnhem. Noa leed aan depressies, anorexia en had een posttraumatische stressstoornis. Na meerdere zelfmoordpogingen besliste ze om te stoppen met eten en drinken. Haar verdrietige verhaal, dat vorig jaar ook in haar boek naar buiten kwam, laat een diepe indruk achter. Hoe kun je voorkomen dat zoiets gebeurt? Alise Vleesenbeek van Stichting Chris en Voorkom! sprak erover met Groot Nieuws Radio.

“Als kinderen of jongeren het leven niet meer zien zitten, heeft dat altijd een bepaalde oorzaak”, zegt Alise. “Wanneer zij signalen geven, of er met je over praten, is het belangrijk dat je ze serieus neemt. Dat je ze erkend, en dat je niet gelijk met een oplossing komt voor hun problemen”. Beluister het fragment vanaf minuut 1:16:50.

Beluister het fragment


Meer gesprekken over zelfmoord

Waar vorig jaar 5% van de gesprekken op de Chris Chat specifiek over zelfmoord ging, is dit in het afgelopen halfjaar gestegen tot 6,5%. Deze jongeren zien het leven niet meer zitten en weten vaak niet met wie ze hierover kunnen praten. In het afgelopen jaar zijn de chatcoaches van Chris dan ook extra getraind op dit belangrijke thema. Luisteren, doorvragen, bemoedigen en doorverwijzen naar hulp. Belangrijke tip, ook als je geen chatcoach bent: Ga het thema niet uit de weg en durf je vermoedens met een jongere te bespreken. Vraag er naar! Zelfmoordgedachten worden niet erger door er over te praten. Het lucht juist op als het onderwerp er mag zijn en opent de weg voor het zoeken naar hulp.

Worstel je met suïcidale gedachten? Praat er dan over, met Chris (www.chatmetchris.nl) of neem contact op met www.113.nl / 0900-0113.

8

Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *