Chris, wat er ook is!

Toenemend aantal gesprekken over zelfmoord

“Hoi, welkom op de chat! Kan ik je ergens mee helpen?”, “Hallo ehm.. ik wil eigenlijk niet meer leven zo…”, “Dat klinkt heftig voor je. Wil je er wat meer over vertellen?”, “eh… ik voel me heel ongelukkig en weet niet meer wat ik met mezelf aan moet ☹”.

Zomaar een voorbeeld uit een chatgesprek, zoals er bij Chris velen worden gevoerd. En tegelijk opvallend: waar vorig jaar 5% van de gesprekken specifiek over zelfmoord ging, is dit in het afgelopen halfjaar gestegen tot 6,5%. Deze jongeren zien het leven niet meer zitten en weten vaak niet met wie ze hierover kunnen praten.

‘Praten lucht op’
In het afgelopen jaar zijn onze chatcoaches dan ook extra getraind op dit belangrijke thema. Luisteren, doorvragen, bemoedigen en doorverwijzen naar hulp. Belangrijke tip, ook als je geen chatcoach bent: Ga het thema niet uit de weg en durf je vermoedens met een jongere te bespreken. Vraag er naar! Zelfmoordgedachten worden niet erger door er over te praten. Het lucht juist op als het onderwerp er mag zijn en opent de weg voor het zoeken naar hulp.…

Wil jij een luisterend oor bieden?
En lijkt het je leuk om ons team te versterken als chatcoach? Wij zijn voortdurend op zoek naar nieuwe vrijwilligers die een paar uur per week vrij kunnen maken om kinderen en jongeren een luisterend oor te bieden. Kijk op onze vacature-pagina voor meer informatie. We zien je reactie graag tegemoet.

Worstel je met suïcidale gedachten? Praat er dan over, bijvoorbeeld met Chris (via www.chatmetchris.nl) of neem contact op met www.113.nl / 0900-0113.

11

Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading...