Verslaving

Je bent verslaafd als je niet meer zonder kan. Als iets groter is geworden dan je eigen wil. Je kunt verslaafd zijn aan van alles en nog wat. Aan medicijnen, aan roken, aan alcohol en drugs.

Roken, alcohol en drugs
Roken en overmatig alcoholgebruik wordt door veel mensen als de normaalste zaak van de wereld gezien. Het gebruik van softdrugs worden in Nederland gedoogd. Grote kans dat kinderen al op jonge leeftijd iets hiervan meekrijgen. Het is belangrijk dat ze leren hoe hiermee om te gaan. Eerlijke informatie over de werking en de risico’s die het gebruik van verslavende middelen met zich mee brengt, is noodzakelijk. Natuurlijk is het prima als volwassenen kunnen genieten van een glas wijn of bier. Maar roken, drugsgebruik en overmatig alcoholgebruik? Het geeft veel onnodige schade. De keuzes die kinderen en jongeren nu maken, kunnen grote gevolgen hebben voor later.

Verslaafd raken
Geen enkele verslaafde heeft ooit bewust het besluit genomen verslaafd te worden, maar bij iedereen is het érgens begonnen en vaak al op jeugdige leeftijd. De eerste kennismaking met verslavende middelen is doorgaans onverwacht. Als een kind niet weet wat hem/haar aangeboden wordt, kan het kind geen eerlijke keuze maken. Voor een gezonde keuze is informatie nodig. Eenvoudig, duidelijk en eerlijk. Ook is het van belang welk voorbeeldgedrag kinderen meekrijgen van de volwassenen in hun omgeving.

De Voorkom! Preventielessen en onze weerbaarheidstraining LEV! gaan hier dieper op in.