Luisteren blijft goud; Terugblik op de week van het Jeugdpastoraat

Onze trouwe volgers hebben het bijna niet kunnen missen: afgelopen week was de Week van het Jeugdpastoraat! Door de omstandigheden weer online, maar desondanks heel inspirerend én drukbezocht. Vanuit team Jeugdpastoraat kijken we terug op een heel waardevolle week en delen we graag wat hoogtepunten met jullie.

Op zaterdagmorgen openden we de Week van het Jeugdpastoraat met een livestream vanaf dorp De Hoop, ondersteund door het team van Vrienden van De Hoop. In deze uitzending deelde Nico van der Voet met ons zijn ervaringen als studentenpastor. Onze collega Ruth droeg een prachtige column voor (die hier na kunt lezen). Verder hebben we genoten van prachtige muziek, die Else Carlien Snoek verzorgde. Zij zong onder andere dit lied, wat goed past bij de rol van jeugdpastoraat.

Tijdens het tweede deel van deze live kick-off deelde Mirjam Bogerd haar verhaal. Zij deelde op een indrukwekkende manier haar verhaal over hoe er (niet) naar haar werd geluisterd in de kerk toen zij aangaf dat het thuis niet goed ging. Zij schrijft hier een boek over, wat in de loop van 2022 uitkomt. Haar belangrijkste tip? ‘Worstel met me’, worstel in de kerk met de problemen en met jongeren die aankloppen om hulp. Ook al zijn er geen makkelijke oplossingen, laten we dan niet wegkijken. Onze collega Arjen Niezen tekende live mee en vatte haar boodschap in prachtig beeld. De bijgevoegde afbeeldingen in dit artikel.

Na deze veelbelovende livestream volgde een inspirerende week die rijk gevuld was met activiteiten en workshops. Voor de Zondag van het Jeugdpastoraat was dit materiaal beschikbaar gesteld, wat kerken konden gebruiken om tijdens de zondagse samenkomsten extra aandacht te geven aan de jongeren van de gemeente.

Gedurende deze week zijn er een tiental workshops georganiseerd. De onderwerpen varieerden van gesprekstechnieken in het jeugdpastoraat tot eenzaamheid en gedachten aan de dood. Het was mooi om de betrokkenheid van veel jeugdwerkers op de jongeren van de gemeente te merken. Veel deelnemers zagen we bij meerdere webinars terug en ook na de webinars kwamen de vragen nog binnen. Heel fijn om te horen dat de webinars als verrijkend en ondersteunend werden ervaren. Zo zei een bezoeker: ‘Ik vond het een eye-opener om in onze gemeente te checken of de structuren wel duidelijk zijn.’ Het webinar had har geholpen om duidelijk te krijgen waar er verbetering mogelijk was.

Heb je de week van het jeugdpastoraat gemist, maar ben je toch benieuwd naar deze thema’s? Schrijf je dan snel in voor de online basistraining jeugdpastoraat. Wees er snel bij!

0

Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Loading...