Terugblik thema-avond ‘Misbruikt’

Van 20 tot 26 november was het in Nederland de week tegen kindermishandeling. Niet echt een week om te vieren, maar Chris greep deze kans wel om jeugdwerkers handvaten te geven voor een vorm van kindermishandeling die helaas veel voorkomt; seksueel misbruik.

Op donderdag 23 november stond het thema centraal tijdens een landelijke thema-avond over seksueel misbruik. Bij Chris ontvingen we gasten die allemaal jongeren tegenkomen, in het werk of daarbuiten. Sommige gasten kwamen naar aanleiding van een heel concreet voorval (bijvoorbeeld binnen de kerk) en anderen kwamen omdat ze weten dat het voorkomt en meer aandacht willen voor het signaleren ervan.

Het doel van de avond was om jeugdwerkers concrete handvaten mee te geven voor de plekken waar zij jongeren tegenkomen. Jongeren die met seksueel misbruik te maken hebben, zitten vaak in een isolement. Om hen te kunnen helpen en uit het isolement te halen, is het eerst nodig om te signaleren. Maar hoe signaleer je nu seksueel misbruik? Dat is natuurlijk niet eenvoudig. De basis hiervoor is relatie. Want wanneer je relatie hebt met een jongere, kun je (veranderend) gedrag signaleren. Dat is vaak een eerste aanwijzing voor seksueel misbruik, of een andere vorm van kindermishandeling. Om die reden is een goede relatie dan ook de basis van het  jeugdwerk, om vervolgens als kerk de juiste zorg voor kinderen, tieners en jongeren te bieden.

Concreter werd het in de workshops waar veilig jeugdwerk centraal stond (hoe zorg je dat jouw kerk/organisatie echt een veilige plek is?), het in gesprek gaan met kinderen, tieners en jongeren (praktische tools en heldere do’s en don’ts) en het verhaal van een ervaringsdeskundige (die uit eigen ervaring waardevolle tips kon geven aan omstanders).

De avond zat vol informatie, maar was slechts een aanzet. De wens om jeugdwerkers aan het denken te zetten over seksueel misbruik bij jongeren uit hun eigen netwerk kwam uit. Tegelijkertijd riep de avond ook veel vragen op en werd er achteraf ook meegedacht rond heel concrete situaties waar gasten mee kwamen. We hopen dat deze aanzet een vervolg krijgt in zoveel gemeenten waar dit thema zichtbaar of onzichtbaar voorkomt. Als Chris denken we daar graag in mee!

 


Help jij mee om de Chris chat bekend te maken, met oog op kinderen en jongeren die met het thema kindermisbruik te maken hebben? Vraag dan de nieuwe thema-poster aan en hang ‘em op in je kerkgebouw of jeugdwerk!

16

Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *