Tape 7 – kant A – 13 Reasons Why

REASON 13

De Netflix-hit ’13 Reasons Why’ is een razend populaire serie onder jongeren. De serie vertelt het verhaal van Hannah Baker, een meisje dat net zelfmoord heeft gepleegd. De mensen die haar hebben gekwetst krijgen een doosje met dertien cassettebandjes toegestuurd. Op deze bandjes vertelt ze de redenen van haar zelfmoord. Vanaf woensdag 17 mei delen we 13 concrete tips (elke dag één, per aflevering) naar aanleiding van de serie, waar je als volwassene mee aan de slag kunt gaan. Vandaag is dat aflevering 13, over het thema zelfmoord.

Netflixaankondiging
Hannah vraagt naar mr. Porter, de schooldecaan om hulp. Clay speelt de nieuwe tape af voor Tony en denkt na over wat hij nu moet doen.

Thema: zelfmoord 
Hannah besluit het leven nog een allerlaatste kans te geven. Ze stapt naar mr. Porter om haar hart te luchten. Ze wil vertellen wat er de laatste maanden gebeurd is en huilt omdat ze zo graag wil dat het allemaal ophoudt. Hoewel mr. Porter de intentie heeft om er te zijn voor Hannah en voor haar het beste wil, pakt het toch niet goed uit. Wanneer mr. Porter druk zet om het verhaal rondom het seksueel misbruik helder te krijgen gaat Hannah zich meer en meer onbegrepen voelen. Hannah loopt weg en hoopt dat mr. Porter haar achterna komt om verder met haar te praten. Wanneer dit niet gebeurt, besluit ze om de laatste dingen te regelen en pleegt ze zelfmoord.

Tips:

  • Doe een zelfmoordpoging niet af als een schreeuw om aandacht. De wens om dood te gaan is vooral een teken dat iemand wil stopen met de manier van leven op dit moment. Hij/zij wil mogelijk niet dood maar ziet geen enkele andere mogelijkheid meer.
  • Door te luisteren naar iemand met zelfmoordgedachten en gevoelens geef je ruimte en voelt iemand zich serieus genomen.  Door te luisteren ontstaat er mogelijk ruimte om nieuwe inzichten en oplossingen op te doen.
  • Geef in het geval van een zelfmoord(poging) in de groep aandacht aan verdriet, pijn en boosheid zodat deze geventileerd kunnen worden.
  • Bij zelfmoord is er imitatiegevaar. Vooral wanneer een overleden persoon wordt neergezet als een held en juist de positieve aspecten van die persoon worden benadrukt. Nuanceer het beeld van die persoon en wees ook eerlijk over de negatieve kanten van het gedrag dat hier bij hoort.

‘Ik besloot het leven nog een kans te geven, deze keer vroeg ik om hulp want ik weet dat ik het niet alleen kan.’ – Hannah Baker

Lees alle tips naar aanleiding van de serie terug op www.chris.nl/13reasonswhy

12

Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading...