Tape 6 – kant B – 13 Reasons Why

REASON 12

De Netflix-hit ’13 Reasons Why’ is een razend populaire serie onder jongeren. De serie vertelt het verhaal van Hannah Baker, een meisje dat net zelfmoord heeft gepleegd. De mensen die haar hebben gekwetst krijgen een doosje met dertien cassettebandjes toegestuurd. Op deze bandjes vertelt ze de redenen van haar zelfmoord. Vanaf woensdag 17 mei delen we 13 concrete tips (elke dag één, per aflevering) naar aanleiding van de serie, waar je als volwassene mee aan de slag kunt gaan. Vandaag is dat aflevering 12, over seksueel misbruik.

Netflixaankondiging
Hannah gaat naar een feestje na een ruzie met haar ouders. De leerlingen krijgen een dagvaarding en Justin weet niet welke kant hij moet kiezen.

Thema: seksueel misbruik
Hannah gaat een stukje wandelen na een ruzie met haar ouders. Ze komt terecht op een feestje bij het huis van Bruce. Met een aantal tieners zitten ze in de jacuzzi. Wanneer de meeste tieners weg zijn, wil Hannah ook weggaan maar wordt ze tegengehouden door Bruce en wordt ze verkracht door hem. In alles merk je dat Hannah geen vrijwillig seksueel contact wil, sterker nog, ze verzet zich enorm. Echter, wanneer je in de volgende aflevering ziet dat Hannah aan de schooldecaan over het misbruik wil vertellen, lijkt het door de vraagstelling van mr. Porter alsof Hannah niet duidelijk genoeg zou hebben aangegeven dat ze geen seksueel contact wilde. Hierdoor voelt Hannah zich onbegrepen.

Tips: 

  • Leer kinderen woorden te geven aan nee-gevoelens.
  • Wanneer een kind/tiener je vertelt  over seksueel misbruik; laat merken dat je hem/haar gelooft.
  • Neem de tijd om het verhaal van een tiener of jongere te begrijpen. Het is moeilijk voor een slachtoffer om het verhaal in één keer te vertellen. Ook hoef je niet alle details te weten te komen. Dwing het vertellen niet af en accepteer een grens en neem de tijd (het hoeft niet in één dag)

‘Zoals ik het zie; je kunt op twee manieren sterven Als je geluk hebt, leef je lang en op een dag houdt je lichaam ermee op. Maar als je geen geluk hebt, sterf je een beetje steeds opnieuw, totdat je beseft dat het te laat is.’ – Hannah Baker

Lees alle tips naar aanleiding van de serie terug op www.chris.nl/13reasonswhy

3

Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *