Tape 5 – kant B – 13 Reasons Why

REASON 10

De Netflix-hit ’13 Reasons Why’ is een razend populaire serie onder jongeren. De serie vertelt het verhaal van Hannah Baker, een meisje dat net zelfmoord heeft gepleegd. De mensen die haar hebben gekwetst krijgen een doosje met dertien cassettebandjes toegestuurd. Op deze bandjes vertelt ze de redenen van haar zelfmoord. Vanaf woensdag 17 mei delen we 13 concrete tips (elke dag één, per aflevering) naar aanleiding van de serie, waar je als volwassene mee aan de slag kunt gaan. Vandaag is dat aflevering 10, over schuldgevoelens.

Netflixaankondiging
Hannah is van streek en krijgt een lift naar huis vanaf het feest. Jessica gaat zich steeds vreemder gedragen en Clay ontdekt de waarheid achter een tragedie.

Thema: schuldgevoelens
Na het feest biedt Sheri Hannah aan om bij haar thuis te logeren. Onderweg rijdt Sheri een stopbord om en Hannah staat er op om 911 te bellen. Sheri wil dit niet, bang voor de gevolgen. Op die kruising gebeurt dezelfde avond een ongeval waarbij Jeff (jongen) overlijdt. Hannah voelt zich schuldig omdat ze geen 911 heeft gebeld. Sheri voelt zich achteraf ook schuldig over het doorrijden zonder iets gemeld te hebben. Clay is boos op Jeff omdat hij denkt dat Jeff zichzelf door alcohol doodgereden heeft. Wanneer Clay er achter komt dat Jeff niet gedronken had en waarschijnlijk door het missende stopbord dood is, voelt hij zich schuldig dat hij zo boos op Jeff was.

Tip

  • Tieners en jongeren voelen zich vaak schuldig over zaken waar ze meestal geen aandeel in hebben. In deze aflevering lijkt dat terecht omdat de tiener/jongere wellicht iets had kunnen doen. Breder over de serie gezien voelen alle jongeren zich in meer of mindere mate wel schuldig aan de zelfmoord van Hannah. Het aangeven van de boodschap ‘Het is niet jouw schuld’ is niet genoeg. Naast het geven van deze boodschap is het belangrijk om ruimte te geven aan het uiten van eventuele schuldgevoelens door hierover het gesprek aan te gaan, en zoveel mogelijk de tiener/jongere te laten vertellen.

‘Dingen gebeuren soms zomaar. Dat is gewoon zo, Daar kun je niets aan doen. Maar wat telt, is wat je erna doet. Niet wat er gebeurt, maar wat je ermee doet.’ – Hannah Baker

Lees alle tips naar aanleiding van de serie terug op www.chris.nl/13reasonswhy

4

Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Loading...