Tape 5 – kant A – 13 Reasons Why

REASON 9

De Netflix-hit ’13 Reasons Why’ is een razend populaire serie onder jongeren. De serie vertelt het verhaal van Hannah Baker, een meisje dat net zelfmoord heeft gepleegd. De mensen die haar hebben gekwetst krijgen een doosje met dertien cassettebandjes toegestuurd. Op deze bandjes vertelt ze de redenen van haar zelfmoord. Vanaf woensdag 17 mei delen we 13 concrete tips (elke dag één, per aflevering) naar aanleiding van de serie, waar je als volwassene mee aan de slag kunt gaan. Vandaag is dat aflevering 9, over alcohol en drugs.

Netflixaankondiging
Hannah is getuige van een traumatische gebeurtenis tijdens een zomerfeest. Clay praat met Justin en Marcus waarschuwt hem dat het ergste nog moet komen.

Thema: alcohol en drugs
Wanneer de zomervakantie voorbij is, hoopt Hannah een nieuwe start te maken in het derde schooljaar. Alles wat in het tweede jaar gebeurd is, laat ze achter zich. Ze scheurt het uit haar dagboek en wil het op deze manier vergeten. Wanneer ze met een grote groep op een feestje zijn bij Jessica, wordt er flink alcohol gedronken en wordt er ook een drankspelletje gedaan. Wanneer Jessica dronken is en seks heeft gehad met Justin, laat hij haar achter in een slaapkamer. Daar wordt Jessica verkracht door Bryce. Hannah is hier getuige van maar verstijft, waardoor ze niet in actie komt. In de periode erna gaat Jessica zich langzaam iets herinneren van wat er heeft plaatsgevonden. Dit is zo heftig voor haar, dat ze steeds meer wodka gaat drinken. Zelfs overdag op school. Clay wil in actie komen en gerechtigheid voor Jessica. Om Clay de mond te snoeren stopt Marcus wiet in de rugzak van Clay, zodat hij drie dagen geschorst wordt.

Tips

  • Maak thuis duidelijke regels over het gebruik van alcohol en drugs. Uit de praktijk blijkt dat wanneer deze regels thuis duidelijk zijn, dat voor tieners/jongeren prettig is. Dit zorgt er voor hen voor om buitenshuis minder te drinken/gebruiken. Tip: maak thuis sowieso de NIX18-regel.
  • Verdiep je in de verschillende soorten verslavende middelen, zodat jij als volwassene er in ieder geval alles vanaf weet.

‘Hij was je vriend, jij had hem nodig.’ – Hannah Baker

Lees alle tips naar aanleiding van de serie terug op www.chris.nl/13reasonswhy

3

Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Loading...