Tape 4 – kant B – 13 Reasons Why

REASON 8

De Netflix-hit ’13 Reasons Why’ is een razend populaire serie onder jongeren. De serie vertelt het verhaal van Hannah Baker, een meisje dat net zelfmoord heeft gepleegd. De mensen die haar hebben gekwetst krijgen een doosje met dertien cassettebandjes toegestuurd. Op deze bandjes vertelt ze de redenen van haar zelfmoord. Vanaf woensdag 17 mei delen we 13 concrete tips (elke dag één, per aflevering) naar aanleiding van de serie, waar je als volwassene mee aan de slag kunt gaan. Vandaag is dat aflevering 8, over heftige gebeurtenissen

Netflixaankondiging
Hannah wordt geraakt door poëzie die wordt voorgedragen door een medeleerling en stort haar hart uit. Tony neemt Clay in vertrouwen over de avond van Hannahs dood.

Thema: heftige gebeurtenissen
Met schroom zoekt Hannah (op uitnodiging) aansluiting bij een poëziegroep. Wanneer ze die ook vindt, is dat voor haar een plek waar ze op haar eigen manier haar diepste gevoelens kan delen. Helaas is schoolgenoot Ryan zo’n fan van haar woorden, dat hij zelf besluit om die woorden openbaar te maken. Hannah staat voor een grote verrassing wanneer dit gedicht in de klas wordt voorgelezen en een aantal klasgenoten door heeft dat dit gedicht van haar kant komt. Haar diepste geheimen liggen nu midden in de klas, en ze wordt er vervolgens ook nog om uitgelachen.

Tips

  • In deze serie gebeuren ogenschijnlijk allemaal kleine vervelende dingen, zo ook het voorval dat het gedicht van Hannah anoniem in het openbaar verschijnt. Voor een tiener/jongere heeft een gebeurtenis vaak een andere (meestal grotere) impact dan op een volwassene. Verdiep je in de leefwereld van een tiener/jongere. Geef heel gericht aandacht en tijd aan iemand om die andere leefwereld te begrijpen.
  • Deze hele serie draait om een heel heftige gebeurtenis; een zelfmoord. Een heel heftige gebeurtenis vraagt erom om alles stil te zetten en concreet tijd te maken om het daar met elkaar over te hebben. Als je dat doet, geef je de indruk: dit mag er zijn, hier maken we de tijd voor. Natuurlijk is dit niet in één keer verwerkt en vraagt de verwerking van deze gebeurtenis om een alerte blik en het steeds weer openstaan voor vragen en gesprek.

‘Ik was op zoek naar iemand die naar me luisterde. En jij luisterde. En toen maakte je een publiek spektakel van mijn meest intieme gedachten.’ – Hannah Baker

Lees alle tips naar aanleiding van de serie terug op www.chris.nl/13reasonswhy

2

Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Loading...