Tape 4 – kant A – 13 Reasons Why

REASON 7

De Netflix-hit ’13 Reasons Why’ is een razend populaire serie onder jongeren. De serie vertelt het verhaal van Hannah Baker, een meisje dat net zelfmoord heeft gepleegd. De mensen die haar hebben gekwetst krijgen een doosje met dertien cassettebandjes toegestuurd. Op deze bandjes vertelt ze de redenen van haar zelfmoord. Vanaf woensdag 17 mei delen we 13 concrete tips (elke dag één, per aflevering) naar aanleiding van de serie, waar je als volwassene mee aan de slag kunt gaan. Vandaag is dat aflevering 7, over het thema depressie.

Netflixaankondiging
Hannahs date op valentijnsdag verloopt niet zoals gepland. Alex raakt betrokken bij een hevig gevecht op school en moet voor de leerlingenraad verschijnen.

Netflixaankondiging
Tijdens een klassenproject wordt Hannah weer tegengewerkt door een leerling. Clay heeft ook overdag last van zijn nachtmerries over Hannah.

Thema: depressieve gevoelens
Door de diepe eenzaamheid die in deze aflevering op verschillende manieren naar voren komt, nemen ook de depressieve gevoelens toe. Doordat Hannah zich van verschillende kanten in de steek gelaten voelt, stoot ze zelf ook mensen van zich af. Zo ook met Zach. Op deze manier belandt ze in een vicieuze cirkel van zich eenzaam voelen, wat depressieve gevoelens met zich meeneemt, waardoor ze weer mensen van zich afstoot en ze zichzelf nog eenzamer voelt. Maar ook Clay en Sky zien we in deze aflevering worstelen met het uiting geven aan hun nare, soms depressieve gevoelens. De ouders van Clay willen die gevoelens het liefst zo snel mogelijk van de baan hebben (zodat het weer goed gaat met hun zoon) en daardoor zie je hen ideeën opperen als ‘op een leuke activiteit gaan’. Juist de zwaarmoedige Sky geeft de tip aan Clay om maar gewoon boos te blijven om wat hem boos maakt.

Tips:

  • Een depressie is wat anders dan je een dag depri voelen. Geef ruimte aan die negatieve gevoelens. Merk je dat een tiener/jongere vaker die negatieve gevoelens heeft, neem je zorgen dan serieus en kom in actie en kaart het aan bij de huisarts.
  • Geef ruimte aan een tiener of jongere om zich echt rot te voelen. Stel jezelf de vraag: vind ik het oké, als een ander zich niet oké voelt?
  • Zoek naar (h)erkenning voor de tiener/jongere. Een ervaringsverhaal van iemand die ook worstelde met depressieve gevoelens zal niet gelijk de oplossing van de depressie zijn, maar kan er wel voor zorgen dat iemand zich meer begrepen voelt. Denk daarbij ook aan herkenning in de Bijbel. Die staat vol met menselijke gevoelens, juist ook de vervelende (psalmen). Geef de tiener/jongere erkenning, maar ga niet alleen mee in de negatieve gevoelens. Hoe meer aandacht er naar het negatieve gaat, hoe meer het groeit. Aan de ene kant erkenning geven en toch ook niet teveel in het negatieve duiken, is een lastige balans om te vinden.
  • Wanneer er eerder sprake is geweest van een depressieve periode en deze weer terugkomt, stel dan de vraag wat hem/haar de vorige keer geholpen heeft om uit deze depressie te komen.

‘Misschien weet je niet hoe het voelt om aan de zijlijn te staan…’ – Hannah Baker

Om een beeld te krijgen van wat een depressie met je doet, kun je dit filmpje kijken:

Lees alle tips naar aanleiding van de serie terug op www.chris.nl/13reasonswhy

5

Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *