Tape 3 – kant B – 13 Reasons Why

REASON 6

De Netflix-hit ’13 Reasons Why’ is een razend populaire serie onder jongeren. De serie vertelt het verhaal van Hannah Baker, een meisje dat net zelfmoord heeft gepleegd. De mensen die haar hebben gekwetst krijgen een doosje met dertien cassettebandjes toegestuurd. Op deze bandjes vertelt ze de redenen van haar zelfmoord. Vanaf woensdag 17 mei delen we 13 concrete tips (elke dag één, per aflevering) naar aanleiding van de serie, waar je als volwassene mee aan de slag kunt gaan. Vandaag is dat aflevering 6, over het thema eenzaamheid.

Netflixaankondiging
Hannahs date op valentijnsdag verloopt niet zoals gepland. Alex raakt betrokken bij een hevig gevecht op school en moet voor de leerlingenraad verschijnen.

Thema: eenzaamheid
Hannah komt via een ludieke actie op school op een geplande Valentijnsdate terecht. Wanneer deze jongen haar al vrij snel tijdens de date betast en zij duidelijk aangeeft dat ze dat niet wil, wordt hij kwaad en loopt hij weg. Zijn doel was niet Hannah, maar zijn doel was ‘het krijgen van Hannah’. Hannah voelt zich weer gebruikt. Beetje bij beetje zie je per aflevering het gevoel van eenzaamheid bij Hannah oplopen. Steeds denkt ze iets te hebben of zich begrepen te voelen, maar dan raakt ze het net zo snel weer kwijt. Uiteindelijk lijkt ze altijd op zichzelf aangewezen en neemt de eenzaamheid toe…

Tip

  • Het gevoel dat je er alleen voor staat, kan een hopeloos eenzaam gevoel geven. Hoe kan jij een tiener in jouw nabije omgeving het gevoel geven dat je er onvoorwaardelijk voor hem/haar bent?
  • Eenzaamheid gaat vaak samen met onzekerheid. Vanuit onzekerheid kan een tiener/jongere nog moeilijker in actie komen. Je kunt eenzaamheid aanpakken door concreet een plan te maken met onder andere activiteiten en tijdsinvulling. Besteed ook aandacht aan de gevoelens van onzekerheid.
  • Ga samen met de tiener/jongere op zoek naar een lied of bijbeltekst waar ook gevoelens van eenzaamheid beschreven staan. Dit zorgt voor de nodige (h)erkenning bij de eigen eenzaamheid.

‘Alles was beter dan daar blijven zitten en denken dat het mijn schuld was…’ – Hannah Baker

Lees alle tips naar aanleiding van de serie terug op www.chris.nl/13reasonswhy

3

Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Loading...