Chris, wat er ook is!

‘Tape 2 – kant B’ – 13 Reasons Why

REASON 4

De Netflix-hit ’13 Reasons Why’ is een razend populaire serie onder jongeren. De serie vertelt het verhaal van Hannah Baker, een meisje dat net zelfmoord heeft gepleegd. De mensen die haar hebben gekwetst krijgen een doosje met dertien cassettebandjes toegestuurd. Op deze bandjes vertelt ze de redenen van haar zelfmoord. Vanaf woensdag 17 mei delen we 13 concrete tips (elke dag één, per aflevering) naar aanleiding van de serie, waar je als volwassene mee aan de slag kunt gaan. Vandaag is dat aflevering 4, over het thema privacy.

Netflixaankondiging
Hannah denkt dat ze wordt gestalkt en wil de dader ontmaskeren. Haar moeder eist een verklaring van de rector en Clay pakt iemand terug die Hannah iets heeft misdaan.

Thema: privacy
In deze aflevering wordt Hannah veelvuldig begluurd door een, tot zover, onbekende. Haar leven, inclusief haar geheimen, zijn niet langer alleen voor haarzelf. Ze worden ongevraagd van haar afgenomen. Het gevoel dat je geen grip hebt op iets wat gewoon van jezelf mag en kan zijn, is een gevoel van machteloosheid. Iemand anders pakt een onderdeel van je leven, dat van jou is, en doet ermee wat híj wil. Het lijkt wel alsof Hannah buiten haar eigen leven wordt gezet. De privacyschending uit deze aflevering heeft (weer) grote gevolgen voor hoe mensen naar haar kijken. En niet alleen naar haar, ook vriendin Courtney ondervindt de vervelende gevolgen van deze stalker.

Tip

  • Iedere tiener heeft behoefte aan privacy. Gun een tiener (letterlijk) eigen ruimte, waar hij/zij mag bepalen wat er gebeurt.
    (In de serie zie je dat de moeder van Clay eist dat zijn slaapkamerdeur altijd open moet staan, zodat ze meer grip kan krijgen op zijn leven. Hij vindt dat vervelend. Laat een kind beslissen of hij je ergens, letterlijk of figuurlijk, bij laat komen of (nog) even niet).
  • Soms heeft een tiener/jongere meer toezicht nodig, maar is het wegnemen van de eigen privacy daar niet de oplossing van. Duidelijke afspraken maken en aandacht besteden aan een goede relatie waarin een open gesprek nodig is, werkt wel.

‘Ik bleef me bang voelen. Was nergens veilig. Dat heb je van me afgenomen.’ – Hannah Baker

Lees alle tips naar aanleiding van de serie terug op www.chris.nl/13reasonswhy

3

Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Loading...