Chris, wat er ook is!

‘Tape 2, Kant A’ – 13 Reasons Why

REASON 3

De Netflix-hit ’13 Reasons Why’ is een razend populaire serie onder jongeren. De serie vertelt het verhaal van Hannah Baker, een meisje dat net zelfmoord heeft gepleegd. De mensen die haar hebben gekwetst krijgen een doosje met dertien cassettebandjes toegestuurd. Op deze bandjes vertelt ze de redenen van haar zelfmoord. Vanaf woensdag 17 mei delen we 13 concrete tips (elke dag één, per aflevering) naar aanleiding van de serie, waar je als volwassene mee aan de slag kunt gaan. Vandaag is dat aflevering 3, over het thema slutshaming.

Netflixaankondiging
Hannahs relaties hebben te lijden onder jaloezie en geroddel. Alex heeft spijtgevoelens en de jongens proberen Clay dronken te voeren.

Thema: slutshaming
Dit thema borduurt eigenlijk voort op ‘Reason 1’, waar de sexting Hannah al als een slet heeft neergezet. Op school wordt Hannah op een lijst gezet die de hele school rondgaat. Ze ‘verdient’ de belangrijkste plek: het meisje met de lekkerste kont. Het lijkt maar een lijst, maar iedereen kijkt, praat en lacht. Op het moment dat een jongen haar voor het eerst gretig bij haar billen vastpakt, beseft Hannah zich: de jacht op Hannah Baker is geopend. Het lijkt alsof ‘the list’ alles open heeft gezet om met Hannah te doen wat je wil…

Tips

  • ‘Je hebt er zelf om gevraagd’ is een leugen die zich snel in het hoofd van een tiener vastbijt. Vraag ernaar en probeer deze gedachte samen te onderzoeken.
  • Vraag eens aan een tiener of hij/zij soort van bangalijsten kent of heeft gezien. Vraag ook (vanuit interesse, niet als rechercheur) wat hij/zij daarvan vindt.

‘Jij voelde de blikken niet. Jij hebt het gefluister niet gehoord. Jij hoefde de gang niet door.’ – Hannah Baker

Lees alle tips naar aanleiding van de serie terug op www.chris.nl/13reasonswhy

5

Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading...