‘Tape 1, Kant A’ – 13 Reasons Why

REASON 1

De Netflix-hit ’13 Reasons Why’ is een razend populaire serie onder jongeren. De serie vertelt het verhaal van Hannah Baker, een meisje dat net zelfmoord heeft gepleegd. De mensen die haar hebben gekwetst krijgen een doosje met dertien cassettebandjes toegestuurd. Op deze bandjes vertelt ze de redenen van haar zelfmoord. Vanaf woensdag 17 mei delen we 13 concrete tips (elke dag één, per aflevering) naar aanleiding van de serie, waar je als volwassene mee aan de slag kunt gaan. Vandaag is dat aflevering 1, over het thema sexting.

Netflixaankondiging
Terwijl de school rouwt om de dood van Hannah Baker, ontvangt haar vriend Clay een doos tapes met boodschappen die ze heeft opgenomen voordat ze zelfmoord pleegde.

Thema: sexting
Hoewel er geen echte naaktfoto te zien is, komt in deze aflevering het effect van sexting sterk naar voren. Een seksueel getinte foto wordt de school rond gestuurd, wilde verhalen doen de ronde en iedereen kijkt. En het grootste effect is: Hannah wordt voor de eerste keer als slet gepresenteerd, wat nog veel meer gevolgen zal hebben in de rest van de serie. Omdat ze zo wordt gepresenteerd, wordt ze een beetje (althans, dat denken de meeste hoofdrolspelers) eigendom van haar schoolgenoten. Ze denken daarmee het recht te hebben haar te minachten, te zeggen tegen en over haar wat ze willen en haar te veroordelen. Hannah wordt het middelpunt van spot en onmacht.

Tips:

  • Sexting is meer dan het klinisch sturen van een naaktfoto. Duik daarom in het geval van sexting altijd dieper het verhaal in. Natuurlijk is de vraag: ‘Wat is er gebeurd?’, maar vooral: wat gebeurt er door het sturen van zo’n bewuste foto met het slachtoffer? (Vaak zit er een reden achter de foto die gestuurd is/werd. Misschien kun jij er achter komen waar het slachtoffer naar op zoek is; bevestiging of gezien willen worden?)
  • Oordeel niet. Klinkt heel logisch, maar vaak komt er ook bij jou als mens (ongemerkt) een sticker in je hoofd die je op een slachtoffer plakt. Wees je er altijd van bewust dat je het verhaal en totaalplaatje niet kent.

‘Ik ben boos, omdat ik je vertrouwde.’ – Hannah Baker

Lees alle tips terug op de speciale pagina: www.chris.nl/13reasonswhy

8

Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *