Niet alleen grenzen maar vooral een open gesprek: seksuele voorlichting

‘Waarom is ongesteldheid rood?’ klinkt een kinderlijke jongensstem door de klas. Twee grote ogen kijken mij aan en de rest van groep 8 is stil. Mijn mond valt open en ik leg feitelijk uit wat ongesteldheid is, terwijl ik de jongen wit weg zie trekken. De jongen vertelt mij later dat hij alleen maar broers heeft en geen idee heeft hoe dit werkt.

Vandaag is het de laatste dag van de lentekriebelweek en willen wij het belang van deze week benadrukken. Waarom is het dan zo belangrijk om met je kinderen al jong over hun lichaam en seksualiteit te spreken? Eén van onze trainers zei hierover: ‘Bij kinderen zit er nog geen lading op seksualiteit en daarom denken zij als je iets uitlegt: ‘oh, dat is logisch’, het is feitelijke informatie voor hen. Bij tieners spelen de hormonen op en komt wel steeds meer ‘lading op dit onderwerp’, gevoelens en emoties spelen op, het krijgt betekenis. Om die reden is het zo belangrijk om jong te beginnen met het bespreekbaar maken van seksualiteit, want als het voor een kind geen vreemd onderwerp is, dan zal het als tiener ook makkelijker zijn om met vragen te komen over hun lichaam en seksualiteit. Ook zullen zij het eerder vertellen als ze op dit gebied een nare ervaring hebben. Ons advies in het praten met kinderen over hun lichaam: noem de dingen bij de naam zoals het is: een piemel, clitoris, etc.  Hierdoor help je kinderen om woorden te geven en leren zij dat een open gesprek mogelijk is. Bespreek de vragen van je kinderen en neem zelf het initiatief om bij actualiteiten in media of maatschappij het gesprek aan te gaan met uw kind over seksualiteit. Dit kan helpend zijn om een gesprek te starten.

Laten we het als christenen en in de kerk over dit thema hebben en naast het kaders geven vertellen dat seksualiteit iets heel moois is! Zo creëer je openheid voor een gesprek en het helpt tieners bij het vormen van normen en waarden op dit gebied. Een tiener heeft meer nodig dan alleen grenzen, namelijk: een open gesprek. Misschien vind je het wel heel spannend om over dit thema te praten met je kind of tiener, ben je bang voor moeilijke vragen of een afwijzende reactie. Wees je bewust van de lading die je zelf op het onderwerp legt, want met name kinderen vinden het helemaal niet zo vreemd om te praten over het lichaam en hoe dat lichaam zich ontwikkelt. Geef ze dan deze informatie. Tieners vinden het vaak lastig om over seksualiteit te praten, maar ze nemen in deze tijd wel mee wat en hoe jij over het lichaam en seksualiteit hebt gesproken.

Stel, u denkt: hier kan mijn kerk of mijn school wel wat ondersteuning in gebruiken. Chris biedt workshops aan op scholen en in kerken op het gebied van seksualiteit. Neem contact op met planning@chrisvoorkom.nl voor meer informatie.

6

Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *