Seksueel misbruik: hoe maken wij het verschil?

In aanloop naar de Week tegen Kindermishandeling besteden we aandacht aan een hardnekkige vorm van kindermishandeling: seksueel misbruik. Nummer één in de top vijf chatonderwerpen bij Chris. Schrijnend zijn de verhalen van kinderen en jongeren als het gaat om mishandeling en seksueel misbruik. Online heeft Chris veel anoniem contact met deze kinderen en jongeren. We merken dat de openheid over dit thema steeds groter wordt. Zo merkten we dat ook tijdens de virale #MeToo-campagne, of in tv-programma’s, zoals ‘Misbruikt’.

‘Misbruikt’
In de serie ‘Misbruikt’, die in september door BNN-VARA werd uitgezonden, maakt presentatrice Geraldine Kemper een reis door het verleden van vier slachtoffers van seksueel misbruik. Een daarvan is Melissa (rechts), die jarenlang werd misbruikt door haar opa. Haar opa trok vaak met haar op, maar maakte misbruik, niet alleen van haar lichaam, maar ook van haar loyaliteit. Ze werd onder druk gezet om het geheim te houden. Een ander verhaal is dat van Lynelle. Nadat haar zus uit huis ging, werd ze misbruikt door haar stiefvader. moeder wilde het niet geloven en liet haar in de kou staan. De heftige verhalen hakken erin. En hoewel het verschrikkelijke misbruik nu voor deze meiden is gestopt, zal de impact echter altijd voelbaar blijven.

Chat
Seksueel misbruik is het meest besproken onderwerp in ons anonieme online pastoraat. Naast alle andere gesprekken ontmoeten wij jongeren online, die nog niet kunnen zeggen dat het gestopt is. Jonge meiden, maar ook jongens, die midden in misbruiksituaties zitten en die niet weten hoe dit zou moeten stoppen. Anoniem vertellen ze hun heftige misbruikverhalen, omdat ze niet durven te praten. Omdat ze té bang zijn voor de gevolgen, omdat ze bang zijn niet geloofd te worden, omdat ze té loyaal zijn, of omdat ze onder druk worden gezet. Kinderen die op verschrikkelijke manieren misbruikt worden.

Het zijn verhalen die vaak al jaren duren. En het zijn er niet een paar. Het zijn er tientallen per maand. Jongeren die vast zitten en vaak geen enkele hoop hebben op verandering. En wanneer we met hen in gesprek zijn, komt de eenzaamheid en wanhoop naar boven. Het alleen moeten worstelen met het misbruik en het gevoel hebben dat niemand in hun omgeving ervan weet.

Volgende stap
Binnen de chat hebben we de mogelijkheid om naar deze verhalen te luisteren, er voor jongeren te zijn en we vertellen hen dat ze een hele goede stap gezet hebben, door hun verhaal te komen delen. We zoeken naar mogelijkheden om dit onrecht zo snel mogelijk te stoppen. Vaak zit een kind zó in de knel, dat het zetten van een volgende stap ontzettend beangstigend is. In ons online pastoraat willen we jongeren helpen om op eigen benen te staan. Dan is het belangrijk om een volgende stap te zetten.

We willen jongeren op weg helpen om hun eigen netwerk in vertrouwen te nemen. Denk daarbij aan ouders, familie, een mentor en mensen in het jeugdwerk. Als we ons samen sterk maken tegen seksueel misbruik, vraagt dat om openheid, veiligheid en heel veel mensen die hierin een verschil willen maken. Daar zet Chris zich voor in!

De cijfers


 • Jaarlijks worden in Nederland naar schatting 119.000 kinderen mishandeld.
 • In Nederland sterft iedere week een kind aan mishandeling.
 • Soorten kindermisbruik:
  Emotionele verwaarlozing 36%
  Fysieke verwaarlozing 24%
  Emotionele mishandeling 11%
  Fysieke mishandeling 18%
  Seksueel misbruik 4%
  Overig 7%
 • Ruim 60.000 kinderen tot 18 jaar worden jaarlijks slachtoffer van seksueel geweld
 • 1 op de 3 kinderen (32%) maakt ooit een vorm van seksueel geweld mee
 • Meisjes zijn vaker slachtoffers dan jongensBron: NJI en No Kidding


TIP: 
Op donderdag 23 november, in de Week tegen Kindermishandeling, organiseert Chris een speciale toerustingsavond over dit thema. De toegang hiervoor is gratis. Klik hier voor meer informatie.

21

Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *