‘Pesten stopt als kinderen samen voor het slachtoffer opkomen’

Tijdens de interactieve anti-pest-training ‘Samen sta je sterk’ geven we kinderen inzicht in pestproblematiek. Samen ontwikkelen we positieve omgangsvormen, werken we aan verantwoordelijkheidsgevoel voor de ander en versterken we het individu. Trainer Erika van der Heijden vertelt over de workshop ‘Samen sta je sterk’, die zij regelmatig in groep 8 geeft.

Wat vertellen kinderen over pesten?
“Tijdens de lessen horen we veel verhalen. Zo werd een jongen regelmatig opgewacht door een aantal klasgenoten, om vervolgens in elkaar geslagen te worden. Of een meisje uit groep 6, dat vertelde dat er een groep ‘tegen haar’ werd aangemaakt op WhatsApp. Ze werd gepest vanwege haar uiterlijk”.

Hoe kan pesten worden tegengegaan in een groep?
“Pesten vermindert wanneer kinderen en jongeren zich écht verantwoordelijk voelen voor de sfeer in de groep. Het pesten stopt, als zij samen voor het slachtoffer opkomen. Zoals benzine onmisbaar is voor een auto, zo is de steun van de ‘middengroep’ onmisbaar voor het slachtoffer”.

Heb je tips voor kinderen die gepest worden?
“Besef dat het niet aan jou ligt. Blijf erover praten, neem iemand in vertrouwen. Praten lucht op”.

Wat is je advies voor ouders?
“Neem je kind altijd serieus. De wet ‘Veiligheid op school’ verplicht scholen om voor sociale veiligheid te zorgen. Weet wie het aanspreekpunt is binnen de school om het pesten te melden, en vraag hoe het sociale veiligheidsbeleid wordt uitgevoerd. Doe hierbij niets buiten je kind om, maar vertel welke stappen je als ouder gaat zetten.”

Wil je meer weten over onze anti-pesttrainingen? Klik hier ons aanbod, of mail naar planning@chris.nl.

17

Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *