Chris, wat er ook is!

Ouders: neem angstgevoelens kinderen serieus

Gisteravond in Manchester sloeg een zelfmoordterrorist toe bij een concert van popartiest en jeugdidool Ariane Grande. Op dit moment zijn er rond de 22 doden en 59 gewonden, waaronder veel tieners. Veel kinderen en tieners – daar, maar ook hier – ervaren angst. Hoe kun je hier als opvoeders mee omgaan, als je merkt dat je kind hiermee worstelt?

De wijze waarop kinderen en tieners reageren op ingrijpende gebeurtenissen is bij elk kind anders. Kinderen en tieners kunnen heftige gebeurtenissen (zoals een aanslag) ervaren als iets in het ‘nu’ van hun leven. Kinderen vinden het ingewikkeld om dingen in perspectief te zien. Als kinderen angst ervaren kan hun reactie er één zijn van grote angst en paniek. De ingrijpende gebeurtenis neemt al hun gedachten en gevoelens in beslag.

Hoe kun je hier als ouders/opvoeders op reageren? Het jongste slachtoffer was 8 jaar oud. Tieners kunnen zich identificeren met de tieners die de aanslag hebben meegemaakt: het zou immers ook hen kunnen overkomen als ze naar een concert gaan? Zeggen dat de kans op zo’n aanslag niet heel erg groot is – wat op zich waar is – is niet wijs om als eerste te communiceren. Het is belangrijk om realistisch en eerlijk te zijn, maar vooral om de emoties waarmee de tiener kampt serieus te nemen. Dat zorgt ervoor dat hij/zij zich gehoord en begrepen voelt.

Tips

  • 1. Geef ruimte aan de tiener om de ingrijpende gebeurtenis te verwerken
  • 2. Wees open en bereikbaar voor hun vragen
  • 3. Bagatelliseer hun angstgevoelens en -gedachten niet, maar erken ze.

Breng, als het even kan samen mét hen, de gevoelens en gedachten van angst en onzekerheid in gebed bij God.

Zie ook het bericht voor kinderen en jongeren.

Beeld: Twitter

26

Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading...