Kom in actie bij vermoedens van huiselijk geweld

De landelijke campagne ‘Het houdt niet op, totdat je iets doet’ die mensen oproept in actie te komen bij vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling.  Bewustwording en in actie komen is belangrijk. Uit recent onderzoek van het WODC blijkt dat huiselijk geweld en kindermishandeling nog steeds op grote schaal voor komt. Dat schrijven minister Hugo de Jonge (VWS) en minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) in een brief aan de Tweede Kamer.

Huiselijk geweld en kindermishandeling is één van de grootste geweldsproblemen in Nederland. De gevolgen zijn groot en vaak levenslang merkbaar. Mensen uit de directe omgeving van slachtoffers van huiselijk geweld vermoeden vaak dat er iets mis is. Uit een recente peiling in opdracht van de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Justitie en Veiligheid (JenV) blijkt dat drie op de tien mensen hun vermoedens alleen met hun partner bespraken of dat ze hier helemaal niet over spraken.

De campagne wil mensen daarom aansporen om een eerste stap te zetten bij vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling. De website www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl helpt mensen met advies hoe ze in actie kunnen komen.

Nieuwe cijfers WODC
Het belang van bewustwording en in actie komen wordt bevestigd door de uitkomsten van het onderzoek van het WODC naar huiselijk geweld en kindermishandeling. Het WODC maakte bekend dat in een periode van 5 jaar 97.000 vrouwen en 27.000 mannen structureel te maken hebben met fysiek of seksueel geweld. Uit datzelfde onderzoek blijkt dat tenminste 90.000 tot 127.000 kinderen van 0 tot 17 jaar jaarlijks slachtoffer zijn geweest van tenminste één vorm van kindermishandeling.

Chris chat
Dat huiselijk geweld één van de grootste geweldsproblemen in Nederland is, merken we ook op de chat. Het thema staat dan ook op nummer 2 in onze meest besproken onderwerpen. Om kinderen en jongeren een luisterend oor te bieden, blijven we hard op zoek naar vrijwilligers die zich voor hen willen inzetten. Jouw hulp maakt het verschil! Heb je interesse om ons werk voor kinderen en jongeren te ondersteunen, of wil je meer weten? Kijk op onze vacature-pagina voor meer informatie.

11

Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *