#metoo: Slachtoffers van seksueel misbruik komen naar buiten

Door Evertine Krabbe, teamleider bij Chris 

Indrukwekkend zijn de verhalen die in de afgelopen dagen wereldwijd naar buiten komen rond seksueel misbruik. Via het nieuws, de socials en de talkshows stapelen de verhalen met de hashtag #metoo zich op. Ingrijpende verhalen van veelal vrouwen die seksueel geweld hebben meegemaakt en daar nu mee naar buiten komen.

Misbruikt
Minimaal net zo indrukwekkend waren de afleveringen van de serie ‘Misbruikt’ die in september door BNN-VARA uitgezonden werd. Ik werd geraakt door het verhaal van Melissa waarin ze vertelt misbruikt te zijn door haar opa. Haar opa die altijd met haar optrok. Maar hij maakte misbruik van haar vertrouwen en zette haar onder druk om het geheim te houden. Hij misbruikte niet alleen haar lichaam, maar ook haar loyaliteit. Het achtervolgt haar nog altijd, ook al is het nu zoveel jaar later. En als Melissa dan met haar broer in gesprek is merk, hoor en voel je welke impact het misbruik heeft. Wat een heftige verhalen. Het hakt erin.

Of Lynelle, die nadat haar zus uit huis was, door haar stiefvader werd misbruikt. Misschien vond ik het nog wel heftiger dat haar moeder haar niet geloofde en haar daarmee ook in de kou liet staan.

Taboe doorbreken
Wat ben ik blij voor deze vrouwen dat het misbruik gestopt is. Dat er een eind aan gekomen is. Gestopt! En dat ze nu naar buiten komen en kunnen zeggen: het kan. Het kan stoppen. En vaak is het wel gestopt, maar is het niet voorbij. De gevolgen zijn vaak levenslang.

Vandaag ben ik onder de indruk van de kwetsbaarheid en van het doorbreken van het taboe. Vrouwen die met hun kwetsbare verhaal mee willen werken aan openheid rondom seksueel geweld. Hoe het precies gestopt is weet ik niet. Misschien is het langzaam overgegaan, misschien hebben ze actief actie ondernomen. Vandaag voel ik mee, met de pijn en ben ik blij met de openheid en de kwetsbare, maar goede boodschap.

Hoop
En dat geeft hoop. Hoop voor ons werk bij Chris, maar zeker hoop voor al die jongeren die we dagelijks ontmoeten in de chatgesprekken. Seksueel misbruik is het meest besproken onderwerp in ons anonieme online pastoraat. Naast alle andere gesprekken ontmoeten wij jongeren online, die nog niet kunnen zeggen dat het gestopt is. Jonge meiden, maar ook jongens, die midden in misbruiksituaties zitten en die niet weten hoe dit zou moeten stoppen. Anoniem vertellen ze hun heftige misbruikverhalen omdat ze niet durven te praten, omdat ze té bang zijn voor de gevolgen, omdat ze bang zijn niet geloofd te worden, omdat ze té loyaal zijn, of omdat ze onder druk worden gezet. Kinderen die op verschrikkelijke manieren misbruikt worden. Het zijn verhalen die vaak al jaren duren. En het zijn er niet een paar. Het zijn er tientallen per maand. Jongeren die vast zitten en vaak geen enkele hoop hebben op verandering. En wanneer we met hen in gesprek zijn, komt de eenzaamheid en wanhoop naar boven. Het alleen moeten worstelen met het misbruik en het gevoel hebben dat niemand in hun omgeving er van weet. Maar ook dat niemand iets lijkt te doen.

De eerste stap
Wat zou ik graag willen dat dit misbruik per direct stopt. Het maakt mij boos, het maakt mij verdrietig als ik de verhalen lees. Ik voel de wanhoop en afschuw die er doorheen klinkt. Het ís niet alleen het fysieke misbruik wat er speelt. De impact op het hele leven van een kind, een jongere is enorm.

Binnen de chat hebben we de mogelijkheid om naar de verhalen te luisteren, er voor jongeren te zijn en vertellen we dat ze een hele goede stap gezet hebben door hun verhaal te komen vertellen. We zoeken naar mogelijkheden om dit onrecht zo snel mogelijk te stoppen. Vaak zit een kind zo in de knel dat het zetten van een volgende stap ontzettend beangstigend is. In ons online pastoraat willen we jongeren helpen om op eigen benen te staan. In ons online pastoraat willen we jongeren helpen om op eigen benen te staan. Dan is het belangrijk om een volgende stap te maken. Wij willen jongeren op weg helpen om hun eigen netwerk in vertrouwen te nemen. Denk daarbij aan ouders, familie, een mentor en mensen in het jeugdwerk.

#iwill
En daarom is het goed dat na #metoo nu ook #iwill volgt. Mensen nemen stelling in tegen seksueel misbruik. Dat geeft vertrouwen voor jongeren die met deze grote zorgen rondlopen om op iemand af te stappen en hen in vertrouwen te nemen. Als we ons samen sterk maken tegen seksueel geweld vraagt dat om openheid, veiligheid en heel veel mensen die het wat kan schelen. Daar zet Chris zich voor in. #iwill

Wil je je verdiepen in de impact van seksueel misbruik van een jongere, of wil je handvatten over hoe om te gaan met situaties in jouw omgeving? Kom dan naar de toerustingsavond ‘Misbruikt’, op donderdag 23 november in Driebergen-Rijsenburg. Toegang is gratis. Opgeven kan via deze website.

28

Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *