Meldingen seksueel overschrijdend gedrag in sport verdubbeld

Het aantal meldingen van seksueel overschrijdend gedrag in de sport is het afgelopen jaar meer dan verdubbeld. Dat heeft Slachtofferhulp Nederland becijferd, op verzoek van NRC.

In 2017 kwamen er dertig meldingen binnen, het afgelopen jaar waren dat er zeventig. Bijna twee derde van de meldingen komt van slachtoffers, de rest van sportbonden en mensen uit de omgeving van de slachtoffers. In 90 procent van de gevallen is het slachtoffer minderjarig, 55 procent is vrouw.

Victor Jammers, voorzitter van de raad van bestuur van Slachtofferhulp Nederland, is niet verbaasd door de forse stijging. “Sinds de commissie-De Vries haar bevindingen over seksueel misbruik in de sport eind 2017 publiceerde, is er steeds meer aandacht gekomen voor het fenomeen. Een van de effecten is dat mensen die zoiets hebben meegemaakt, eerder geneigd zijn zich bij ons te melden.”

Nieuwe chatfunctie
De commissie, onder leiding van oud-minister Klaas de Vries, stelde in 2017 onderzoek in naar misbruik in de sport. De resultaten van het onderzoek waren voor sportkoepel NOC*NSF aanleiding om maatregelen te nemen: een daarvan is het opzetten van een chatfunctie waar slachtoffers en hun omgeving hun verhaal kunnen doen.

Het starten van een gesprek over wat je overkomt is een van de moeilijkste en tegelijk belangrijkste stappen om te zetten.

Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF: “Met de chatfunctie creëren we voor iedereen die te maken heeft met seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sport een belangrijke mogelijkheid om daar met anderen over te praten. Het starten van een gesprek over wat je overkomt is een van de moeilijkste en tegelijk belangrijkste stappen om te zetten. We verwachten met deze chatmogelijkheid in staat te zijn vooral jongeren de mogelijkheid te geven om een gesprek te beginnen over wat hen is overkomen.”

Chris Chat
Ook de Chris-chat is een plaats waar kinderen en jongeren anoniem hun verhaal rondom diverse onderwerpen kunnen delen. Deze chat is elke dag te bereiken van 15.00-17.00 uur en van 19.00-22.00 uur. Chris wil er zijn voor kinderen en jongeren door naar hen te luisteren, hen te bemoedigen en hen waar mogelijk te motiveren tot hulp. De Chris Chat wordt voor een groot deel mogelijk gemaakt door vrijwilligers die zich inzetten als chatcoach. Lijkt het je leuk om het werk van Chris op deze manier te ondersteunen? Kijk voor meer informatie bij onze vacatures.

11

Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *