Meld je aan voor de Dag van het Jeugdpastoraat 2018!

Op 17 maart 2018 organiseert stichting Chris en Voorkom! de tweede, jaarlijkse Dag van het Jeugdpastoraat. Met deze speciale dag willen we kerken en gemeenten inspireren en toerusten om werk te maken van de zorg voor kinderen en jongeren. Vind je het belangrijk dat er aandacht is voor kinderen en jongeren? Dat zij de plek en de prioriteit krijgen die zij verdienen?

Maak deel uit van een programma dat bestaat uit panels, toespraken, samenzang en diverse workshops. Laat je inspireren, toerusten en opbouwen!

  

PROGRAMMA

  • 09.30 uur – Inloop
  • 10.00 uur – Start plenair programma
  • 10.30 uur – Plenaire start – Connect: de kerk als veilige basis
  • 11.00 uur – Pauze
  • 11.15 uur – Workshopronde 1
  • 12. 15 uur – Lunch
  • [expand title=”13.00 uur – Plenair –  Kind zijn ondanks een moeilijke thuissituatie (Elize Lam)”] Door Elize Lam (auteur van het boek Risicokind of evenwichtskunstenaar?‘). Elize is socioloog, verbonden aan het lectoraat Jeugd en Gezin van de Christelijke Hogeschool Ede en zelfstandig onderzoeker, adviseur, spreker en dagvoorzitter. Ze is voorzitter van You!nG, een stichting die zich inzet voor het empoweren van kinderen en jongeren.[/expand]
  • 13.45 uur – Pauze
  • 14.00 uur – Workshopronde 2
  • 15.15 uur – Afsluiting & Ontmoeting

WORKSHOPS


RONDE 1:

1. [expand title=”Jeugdpastoraat in de gemeente (Suzanna Kooistra)”] Je hebt hart voor kinderen en jongeren en je wil graag dat zij worden gezien in de gemeente waar je lid van bent. Maar hoe ga je dat vormgeven? Wat en wie heb je daar voor nodig? Tijdens deze workshop wordt de basis gelegd voor je visie op jeugdpastoraat.
[/expand]

2. [expand title=”Implementatie jeugdpastoraat in de gemeente (Alise Vleesenbeek)”] Hoe zorg je ervoor dat jeugdpastoraat ‘handen en voeten’ krijgt in de gemeente? Dat het wiel na 2 jaar niet weer opnieuw uitgevonden moet worden? Dat vraagt tijd, denkwerk, schrijfwerk en handen uit de mouwen. Tijdens deze workshop wordt er aan het opzetten van jeugdpastoraat en een jeugdpastoraal team concreet ‘handen en voeten’ gegeven. Aanrader voor de jeugdouderling, oudste en andere met een beleidsfunctie.[/expand]

3. [expand title=”Jongeren en verslavende middelen (Arjen Derksen)”] Wat als jongeren risicogedrag vertonen? Wat doe je als je hoort over het hoge alcohol of game gebruik van die ene tiener in je kerk? Wanneer moet je je zorgen maken? Wanneer is iemand verslaafd? Wat hebben die jongeren nodig van hun omgeving en van jou?
[/expand]

4. [expand title=”Online in gesprek met tieners (Ruth Tanghe)”] Pling! ‘ik moet wat vertellen maar ik weet niet zo goed hoe…’ Social media is voor veel tieners een veilige manier om te vertellen waar ze mee zitten, of een vraag te stellen die ze niet zo snel real life durven te stellen. Hoe ga je het gesprek aan als je een app’je krijgt van een tiener?  Wat doe je wel en niet? Wanneer stap je over naar real life gesprek? In deze workshop krijg je tools om de App- gesprekken met een tiener aan te gaan.
[/expand]

5. [expand title=”Intervisie (Erika van der Heijden)”] Jeugdpastoraat kent in elke unieke situatie weer andere uitdagingen. Soms kom je in lastige situaties en ben je benieuwd wat anderen zouden doen. In deze workshop kunt u uw casus of vraag stellen en zullen we dit doormiddel van intervisie met elkaar bespreken.
[/expand]

7. [expand title=”De uitdaging van randkerkelijke jongeren (Corien Rietberg)”] Naar de kerk gaan is voor veel jongeren geen vanzelfsprekendheid meer. Jongeren van nu gaan anders om met ‘commitment’ dan de generaties hiervoor. Jezelf aan God verbinden is één ding, maar je vervolgens committeren aan de kerk is in de ogen van veel jongeren een grote stap. Welke oorzaken liggen daaraan ten grondslag? Hoe kunnen we de jongeren die buiten beeld zijn geraakt  toch bereiken? Hoe ga je dat contact aan en ze het gevoel geven dat ze er bij horen?
[/expand]


RONDE 2:

1. [expand title=”Pastoraat in crisissituaties (Corien Rietberg)”] Helaas komen heftige situaties zoals seksueel misbruik, echtscheiding, overlijden of andere moeilijk situaties bijna altijd onverwachts. Ben jij dan voorbereid? Weet je wat je moet doen? Weet je hoe je er voor kinderen & jongeren kunt zijn en wat ze nodig hebben?
[/expand]

2. [expand title=”Veilig jeugdwerk (Alise Vleesenbeek.)”] In deze workshop draait het om veilig jeugdwerk: hoe realiseer je jeugdwerk dat veilig is? Denk daarbij aan voorzorgsmaatregelen, zoals een vertrouwenspersoon, een gedragscode, maar ook aan gespreksvormen en de cultuur in de gemeente. Aan het eind van deze workshop heb je een top 3 van acties die je kunt ondernemen voor een veilig jeugdwerk. Sluit goed aan op de workshop implementatie jeugdpastoraat in de gemeente.
[/expand]

3. [expand title=”Sexting (Henk Schuurman & Carla Meijers)”] ‘Wie maakt nou dat soort foto’s?’ ‘Het is gewoon dom om die foto’s te sturen’. Zo een aantal reacties van tieners op het thema sexting. Toch is er bijna elk schooljaar op veel middelbare scholen wel een naaktfoto die rond gaat… Hoe komt het dat tieners deze foto’s maken en doorsturen? Hoe maken we hen weerbaar? Hoe deal je ermee als het een van jouw tieners overkomt?
[/expand]

4. [expand title=”Intervisie (Erika van der Heijden)”] Jeugdpastoraat kent in elke unieke situatie weer andere uitdagingen. Soms kom je in lastige situaties en ben je benieuwd wat anderen zouden doen. In deze workshop kunt u uw casus of vraag stellen en zullen we dit doormiddel van intervisie met elkaar bespreken.
[/expand]

5. [expand title=”Hoe ga je met kinderen in gesprek, als je je zorgen maakt? (Mirjam Korevaar)”] Je ziet al een tijdje dat het niet zo goed gaat met een kind, maar wat kan je doen? Wat helpt het kind en welke vragen kan je stellen? Wat zijn de do’s en don’t’s? In deze workshop krijg je handvatten om het gesprek aan te gaan met het kind en aansluiting met hem/haar te maken.
[/expand]


LOCATIE
De Lichtboog
Kruisboog 22
3994 AE Houten

AANMELDEN
Het is helaas niet meer mogelijk om je voor dit evenement aan te melden. De volgende editie van de Dag van het Jeugdpastoraat vindt plaats op 16 maart 2019 in Dordrecht.

 

Promotiemateriaal
Voor de ondersteuning van de Dag van het Jeugdpastoraat stellen wij graag promotiemateriaal beschikbaar. Al het materiaal, zoals de afbeeldingen, flyer, poster en de persberichten, mogen worden gebruikt voor uitingen in het kader van en gerelateerd aan deze themadag. Wil je helpen om deze speciale dag onder een breder publiek bekend te maken? Download het materiaal hieronder. Hartelijk dank voor je bijdrage!

Download
Flyer (A6-formaat)
Poster (A3-formaat)
Powerpoint-slide
Persbericht (incl. beeldmateriaal)
Tekst voor kerkbladen

44

Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *