Masterclasses ronde 2

Relationeel Jeugdwerk

Wil jij graag je jongeren beter leren kennen? Sterk jeugdwerk wordt gebouwd met goede relaties. Door relaties op te bouwen met je jongeren ben je in staat signalen op te vangen, naast ze te staan en het gesprek met je jongeren aan te gaan. Maar hoe bouw je een relatie op? In deze masterclass leren we je de basis van relationeel jongeren en welke concrete stappen jij kunt zetten om verdiepende relaties aan te gaan met jouw jongeren.
Maandag 10 mei 9.30-11.00 & 20.00- 21.30 ; Donderdag 20 mei 9.30-11.00

(Game)verslaving herkennen en ter sprake brengen. (Helpen doorbreken)

Eenzaamheid is voor sommige jongeren een reden om veel te gamen. In deze masterclass wordt kennis gedeeld over gamen en over games die momenteel onder jongeren worden gebruikt. We kijken welke mechanismes er in de games zitten. Daardoor kunnen we ontdekken waarom games aantrekkelijk en ook verslavend kunnen zijn voor jongeren. Ook wordt er gekeken naar de mogelijke oorzaken en gevolgen van gamen voor de spelers en hun omgeving. Er worden handvatten aangereikt waarmee je met jongeren in gesprek kunt gaan
Maandag 10 mei 9.30-11.00 & 20.00- 21.30

Jongerencultuur

Wil jij jongeren beter begrijpen en ontdekken wat er allemaal in hun wereld gebeurt? In deze training ontdek je uit welke vier gebieden de jongerencultuur is opgebouwd. Je leert hoe deze gebieden jongeren beïnvloeden en hoe je beter kunt aansluiten bij de behoeften en ontwikkeling van jongeren.
Dinsdag 11 mei 9.30-11.00

Deskundigheidsbevordering middelen en middelengebruik

Veel jongeren zeggen dat ze in de afgelopen maanden meer zijn gaan drinken. Sommigen zijn ook meer drugs gaan gebruiken. Verveling en eenzaamheid zijn een reden om te gaan experimenteren met alcohol en drugs. In deze masterclass worden diverse middelen en veelgebruikte drugs besproken. Ook krijg je meer inzicht in hoe je middelengebruik kunt herkennen bij de jongere zelf en in zijn/haar omgeving. Ook zullen we stilstaan bij de risico’s die middelengebruik met zich meebrengt, juist onder jongeren.
Dinsdag 11 mei 9.30-11.00 Donderdag 20 mei 20.00-21.30 uur

Gesprekstechnieken Jeugdpastoraat

Jij bent een betrokken jeugdwerker met hart voor jouw jongeren. Je kent ze goed, weet wat er speelt in hun leven. Maar soms zou je willen dat je bij een specifieke jongere een niveautje dieper kon komen, misschien juist wel omdat je weet dat er meer speelt. Hoe kun je jouw gesprekken met deze jongere zo vormgeven dat je hem of haar uitnodigt om meer te vertellen? Wat doe je wel en wat juist niet en welke vaardigheden zijn belangrijk? Je ontdekt het in deze training
Dinsdag 11 mei 20.00-21.30; Woensdag 12 mei 9.30-11.00 uur; Woensdag 19 mei 20.00- 21.30

Jongeren & verlies

Bij jongeren denken we aan gezellig hangen en kletsen, plezier maken, leren en groeien. Maar bij het leven hoort ook verlies en verdriet. Zeker in het afgelopen jaar hebben jongeren verliesmomenten meegemaakt. Er zijn allerlei belangrijke momenten niet gevierd of nauwelijks beleefd. Denk aan examens, schoolfeesten en kampen. Hoe gaan jongeren om met deze verliesmomenten? Een verliesproces kan lang duren en levensvragen oproepen. Wat is belangrijk om hierin als jeugdleider te doen?
Dinsdag 11 mei  9.30-11.00; Maandag 17 mei 9.30-11.00

Jongeren & somberheid

De coronacrisis sleept zich voort. De verlenging van de beperkende maatregelen heeft z’n weerslag op jongeren. Veel jongeren voelen zich tijdens deze harde lockdown slechter dan eerder in de pandemie. Wat is jouw ervaring als jeugdleider of docent? Weet je of jouw jongeren zich somber voelen en wat doe je dan? Na deze masterclass heb jij tools in handen om het gesprek aan te gaan en weet je wat de do’s en don’ts zijn in contact met jongeren die zich somber voelen.
Woensdag 12 mei 9.30-11.00 & 20.00-21.30

Online werkvormen

Wat kun je allemaal online doen met je jongeren? In deze masterclass word je meegenomen in alle tips en tools die er online zijn. Houd je pen en kladblok in de aanslag en laat je meenemen in de beste online werkvormen tips.
Woensdag 20.00-21.30

Creatieve werkvormen offline

We kijken uit naar het moment dat we weer offline met jongeren kunnen samenkomen. En misschien ben je zelfs alweer rustig aan het opstarten. Hoe kun je dat het beste doen? En hoe kun je creatieve werkvormen gebruiken om in gesprek te gaan met jongeren? Een masterclass vol tips, tricks en ideeën hoe je creatieve werkvormen in kunt zetten bij jongeren.
Maandag 17 mei 9.30-11.00 & 20.00-21.30

Jongeren en angst

Geen school, geen feestjes, vrienden veel minder of helemaal niet zien. De lockdown zet het leven op z’n kop. Worden jongeren daardoor angstiger? Wat beïnvloedt angst bij jongeren? Waar zijn ze zoal bang voor? Bang zijn vinden we vaak een negatieve emotie, iets wat we niet willen. Bange mensen vinden we gauw laf. Jongeren die nergens bang voor zijn vinden we meestal stoer en sterk. Maar angst kan ook een gezonde reactie zijn. Wat hebben deze jongeren nodig van een docent, jeugdleider of jongerenwerker?
Maandag 17 mei 20.00-21.30

Online veilig contact

Op dit moment hebben mensen vooral online contact met elkaar. Dat geldt ook voor kerken, jeugdgroepen en clubs. Elkaar online spreken is steeds gewoner en vanzelfsprekender. Het is daarom goed om over veiligheid na te denken. Hoe houd je als jeugdwerker veilig digitaal contact met jongeren via WhatsApp, Zoom, Instagram, Snapchat? Wat zijn de risico’s? Waar liggen de grenzen?
Dinsdag 18 mei 9.30-11.00; Woensdag 19 mei 9.30-11.00; 

Relationeel missionair jongerenwerker/straatcultuur

Hoe bouw je aan relaties met jongeren in de straatcultuur? Ontdek de beste tips en tricks hoe jij succesvol de verbinding kan leggen.
Dinsdag 18 mei 20.00-21.30

Jongerencultuur

Wil jij jongeren beter begrijpen en ontdekken wat er allemaal in hun wereld gebeurt? In deze training ontdek je uit welke vier gebieden de jongerencultuur is opgebouwd. Je leert hoe deze gebieden jongeren beïnvloeden en hoe je beter kunt aansluiten bij de behoeften en ontwikkeling van jongeren.
Dinsdag 18 mei 9.30-11.00 & 20.00-21.30

Jongeren & Eenzaamheid

De lockdown met weinig sociale contacten komt misschien wel het hardst aan bij kwetsbare jongeren. Voor wie al problemen heeft, nemen ze in deze periode waarschijnlijk verder toe. De avondklok maakt de situatie er niet beter op. De oudere jeugd wil vrienden ontmoeten. Veel jongeren ervaren vrijheidsvermindering en dat maakt hen eenzaam. Wat is eenzaamheid eigenlijk? Hoe maken we echt contact? En hoe verbind je jongeren aan elkaar?
Woensdag 19 mei 9.30-11.00 & 20.00-21.30

Onlinegesprekstechnieken

Nu we elkaar offline weinig zien, is het een uitdaging om online in contact met jongeren te komen en een goed gesprek te voeren. Appen is voor veel tieners een veilige manier om te vertellen waar ze mee zitten, of een vraag te stellen die ze niet zo snel offline durven te stellen. Hoe ga je het gesprek aan als je een appje krijgt van een tiener? Hoe creëer je als jeugdwerker zelf mogelijkheden om online met tieners in gesprek te komen? Waar zitten de kansen zodat een tiener zich echt gezien voelt, juist dankzij een online gesprekje?
Donderdag 20 mei 9.30-11.00

Q & A

Na met elkaar verschillende onderwerpen hebben besproken. Blijven er altijd vragen over of komen er juist vragen naar boven. Tijd om met elkaar de vragen te stellen. Zowel JOP, YFC, Chris en Missie Nederland zijn beschikbaar om je vragen te bespreken. Voor wie heb jij een vraag?
Donderdag 20 mei 20.00-21.30

0