‘Luisteren is op dat moment zó waardevol’

Arianne vertelt over vrijwilliger zijn bij Chris.

‘In de afgelopen zes jaar dat ik chatcoach ben, heb ik al heel veel mooie, ontroerende en heftige gesprekken gehad. Onderwerpen die bijvoorbeeld voorbij komen zijn, zijn depressiviteit, eenzaamheid, zelfbeschadiging, misbruik, pesten of seksuele geaardheid. Maar het kunnen soms ook leuke gesprekken zijn over verliefdheid of dat een jongere gewoon even met iemand wil praten. Het is fijn wanneer je merkt dat een jongere echt even verder geholpen is. Vaak ben je de eerste of de enige met wie ze praten. Als je dat bedenkt, vind ik het bijzonder dat ik op dat moment de persoon ben die ze in vertrouwen nemen, ook al is de chat anoniem.’

Luisteren

‘Soms zit een jongere zo in de problemen en speelt er zoveel, dat je voor je gevoel niet veel kunt doen. Ik kan het probleem namelijk niet oplossen en dan voel je je wel eens machteloos. Vaak is er dan ook al volop professionele hulpverlening voor de jongere. Maar ook het luisteren en er even voor iemand zijn, is op dat moment zó waardevol. Zo denk ik aan een gesprek wat indruk op mij maakte dat ging over een meisje wat misbruikt werd door de nieuwe vriend van haar moeder. Ik stuurde er op aan dat ze dit tegen iemand moest gaan vertellen, omdat het uit zichzelf vaak niet stopt. Maar ze wilde haar moeder geen verdriet doen, net nu ze weer wat gelukkiger was met deze vriend. Dan zie je hoe sterk de loyaliteit naar ouders kan zijn en ik zag haar dilemma. Een gelukkige moeder, en zelf ongelukkig, of andersom. Het raakt mij ook dat sommige jongeren met zulke zorgen en angsten leven. Bepaalde gesprekken en onderwerpen doen iets met je, en dan denk je nog wel eens terug aan die jongere. Maar dan bid ik voor die jongere en leg ik het bij God neer, dat geeft rust. Natuurlijk zijn er soms ook ‘fakegesprekken’, maar daar weet ik goed mee om te gaan.’

Training

‘Als chatcoach luister ik vooral naar dat wat de jongere wil delen. Door vraaggestuurde coaching probeer ik de jongere te helpen om beter inzicht te krijgen in de situatie. Vanuit Chris word je getraind tijdens een basistraining die een dag duurt, en vijf keer per jaar heb je een teamavond om met elkaar na te denken hoe je het beste kan handelen op de chat. Tijdens de teamavonden krijg je ook meer informatie over bepaalde onderwerpen op de chat die geregeld voorkomen. Dit helpt je ook bij het chatten. Verder heb ik een lijst met websites die ik ook door kan geven aan de jongere.’

‘Biddend in gesprek’

‘In principe chat je als vrijwilliger minimaal één dienst per twee weken. Dit wordt ingeroosterd in een rooster. Je kunt ook zelf aangeven wanneer je een nog openstaande dienst kan doen. Een chatdienst duurt 2 uur. Zoals eerder aangegeven kun je dit werk doen als je bewogenheid hebt met jongeren en je graag wat wilt betekenen voor ze. Je hoeft het ook niet alleen te doen. Geregeld doe ik het gesprek biddend. Als ik aan het zoeken ben tijdens een gesprek, dan merk ik dat God erbij is in de chat en Hij je helpt. Vaak bid ik ook tijdens de chat voor de jongere. Ik geloof dat dit effect heeft op de jongere. Zo heb ik meerdere keren meegemaakt dat een jongere aangeeft ‘rust’ te voelen of ’troost’ ervaart.’

Met één druk op de knop kun je thuis op de bank zoveel betekenen voor jongeren!

Bewogenheid

‘Dit vrijwilligerswerk heeft ervoor gezorgd dat ik al aardig wat avonden thuis nuttig besteed. Ik vind dit heel waardevol. Het heeft mijn kijk op jongeren verbreed. Er kan zoveel aan de hand zijn in het leven van een jongere. Ik ervaar een stuk bewogenheid bij mezelf voor deze jongeren op de chat. Als mensen overwegen om ook chatcoach te worden, dan zeg ik: doen! Met één druk op de knop kun je thuis op de bank zoveel betekenen voor jongeren!’

Wil je ook chatcoach worden of ben je op zoek naar meer informatie? Reageer gerust op onze vacature en solliciteer als vrijwilliger chatcoach bij Chris!

6

Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *