Lef is durven doen | weerbaarheidsprogramma

‘Lef is durven doen’ zei Aron uit groep 8. En daar heeft hij helemaal gelijk in! Durf jezelf mooi te vinden, durf je dromen te volgen en durf voor jezelf op te komen wanneer iemand over jouw grens wil gaan.

Ik zie op de basis- en middelbare scholen een hele andere maatschappij dan toen ik er 10 jaar geleden op zat. Maar juist daarom vind ik het zo leuk om deze LEV! programma’s te geven, het is nu zo van waarde. Ik zie veel leerlingen worstelen met alle uitdagingen die ze op hun bordje krijgen bij de overgang naar het voortgezet onderwijs. Het LEV! programma helpt hen met deze uitdagingen. De training bevat allerlei opdrachten en korte filmpjes. Elke keer leer ik er zelf ook nog iets bij. Zeker door de opmerkingen van de leerlingen, zoals die van Aron. Tijdens een training was er eens een leerling die steeds weer aan het woord was. Na de training kwam hij zeggen dat hij er veel van had geleerd. ‘Bedankt!’ zei hij lachend. De trainingen zijn echt waardevol en zinvol voor de leerlingen!

LEV! is gericht op bewustwording en weerbaarheid. We herinneren jongeren eraan dat ze uniek en waardevol zijn. We leren ze positief naar zichzelf, hun toekomst en naar de ander te kijken. Je ziet de leerlingen actief meedoen wanneer we het over hun doelen en ambities hebben. Ze gaan enthousiast de uitdaging aan om hun wilskracht te testen en ze snappen de factoren die meewerken en tegenwerken bij het willen behalen van een doel. Ook besteden we met de leerlingen aandacht aan social media, hoe ze hiermee omgaan en hoe ze met anderen omgaan. We laten de leerlingen ervaren dat woorden kracht hebben en niet zomaar weer terug te nemen zijn.

LEV! sluit aan bij de door het NJI omschreven beschermende factoren voor de positieve ontwikkeling van jeugd, ook mede door de ouderbetrokkenheid bij deze training. Meer lezen

Lees hier meer over LEV!

Marilyn Jansen, trainer Chris

0