‘Jongeren twijfelen aan hun eigen geloof’

Christelijke jongeren in Nederland twijfelen meer over zichzelf als christen dan over het bestaan van God. Een derde van de jongeren vindt dat er in de kerk onvoldoende ruimte is om levensvragen en twijfels te bespreken. Dat is de uitkomst van een onderzoek onder 875 jongeren van Alpha Nederland en EO Beam, het jongerenmerk van de Evangelische Omroep.

Herken jij dat gedrag van jongeren? Allerlei vragen, die als een rookgordijn om hen heen hangen? ‘Waarom doet u wat u doet? Waarom moet ik naar de kerk? Waarom moet ik mee naar oma?’ En dan zijn daar ook de onuitgesproken vragen. Vragen die voortkomen uit: ‘wie ben ik en wat wil ik?’

Christelijke jongeren in Nederland twijfelen meer over zichzelf als christen, dan over het bestaan van God. Het zijn de vragen die passen bij de fase waarin de tiener alles op waarde weegt. Welke waarde heeft kerkgang? Welke waarde heeft gezond eten? Welke waarde heb ik? De grote vraag die ze stellen is: Waarom? Daarom duwen ze tegen regels en grenzen, om ze te testen op hun waarde. Op waarheid, op echtheid.

Wat hebben ze dán nodig in de kerk? Wat maakt de kerk een veilige plek voor een tiener om die vragen te kunnen stellen? Wat is eigenlijk veiligheid? Veiligheid is afwezigheid van gevaar of aanwezigheid van bescherming tegen gevaar. Wat is het gevaar voor een tiener in de kerk? Als je deze vraag kunt beantwoorden, kun je er met elkaar voor zorgen dat dit afwezig is, of dat er bescherming tegen is.

“Er is een grote groep jongeren die de eigentwijfels niet durft te delen. Ze weten niet goed hoe ze daarmee moeten omgaan.” (Nederlands Dagblad)

Is het gevaarlijk voor een tiener als hij of zij geen twijfels kan uiten? Als dat zo is, dan moet je organiseren dat dit gevaar er niet is. Het onderzoek geeft de nodige handvatten voor jeugdleiders en ouders. Dat is mooi, maar de vraag is wat gaat werken; wat hebben jongeren in de veilige kerk echt nodig?

Relatie! Een veilige kerk is een kerk daar waar je gezien, gekend en geliefd bent. Je vragen mag stellen en je mag je twijfels delen. Tieners hebben beschikbare en betrouwbare volwassenen nodig, volwassenen die een relatie met hen aangaan en hen echt zien. Daar worden vragen en twijfels gedeeld.
En dat vraagt om een visie op jeugdpastoraat. Hoe zorgen we in de kerk voor alle kinderen en tieners? Start met contact, ga voor relatie.


TIP: Vind je het belangrijk dat er aandacht is voor kinderen en jongeren? Dat zij de plek en de prioriteit krijgen die zij verdienen? Kom dan naar de Dag van het Jeugdpastoraat en maak deel uit van een programma dat bestaat uit panels, toespraken, samenzang en diverse workshops.

12

Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Loading...