Chris, wat er ook is!

Dag van het Jeugdpastoraat 1 februari 2020

 Op 1 Februari 2020 organiseert Chris de vierde, jaarlijkse Dag van het Jeugdpastoraat. Met deze speciale dag willen we kerken en gemeenten inspireren en toerusten om werk te maken van de zorg voor kinderen en jongeren. Vind je het belangrijk dat er aandacht is voor kinderen en jongeren? Dat zij de plek en de prioriteit krijgen die zij verdienen? Laat je inspireren, toerusten en opbouwen tijdens deze dag!


PROGRAMMA

09.30  –  Inloop

10.00  –  Start plenair programma

11.00  –  Pauze

11.15  –  Workshopronde 1

12.15  –  Lunch

13.00  –  Plenair – Gameverslaving & Jeugdpastoraat

13.45  –  Pauze

14.00  –  Workshopronde 2

15.00  –  Afsluiting


WORKSHOPRONDE 1

Je hebt hart voor kinderen en jongeren en je wil graag dat zij worden gezien in de gemeente waar je lid van bent. Maar hoe ga je dat vormgeven? Wat en wie heb je daar voor nodig? Tijdens deze workshop wordt de basis gelegd voor je visie op jeugdpastoraat.

Hoe kan de kerk veilig zijn voor kinderen en tieners? Hoe gaan we veilig met elkaar om? Iedereen heeft behoefte aan erkenning, gezien worden en geliefd zijn. Of je nu jong of oud ben, rijk of arm, hoogopgeleid of niet. Die behoefte maakt ons kwetsbaar. En kwetsbaarheid verdient bescherming. Hoe kun je kwetsbaar zijn in de kerk, en toch beschermd worden tegen grensoverschrijdend of kwetsend gedrag?

Tijdens de tienerjaren ontwikkelt de seksualiteit, ze Snapp’en fixen maar vaste relaties worden steeds later aangegaan. Waar komt deze tendens precies vandaan? Weten jongeren nog wel hoe ze een vaste relatie moeten opbouwen?, hoe gaat die ontwikkeling precies, hoe rusten we de tieners toe? En hoe leren we hen om te bouwen aan veilige en stevige relaties?

[pling] ‘ik snap dat hele geloven en God niet meer! Sorry moet het even kwijt’ Social media is voor veel tieners een veilige manier om te vertellen waar ze mee zitten, of een vraag te stellen die ze niet zo snel real life durven te stellen. Hoe ga je het gesprek aan als je een appje krijgt van een tiener?  Wat doe je wel en niet? Wanneer stap je over naar real life gesprek?

WORKSOPRONDE 2

Helaas komen heftige situaties zoals seksueel misbruik, echtscheiding, overlijden of andere moeilijke situaties bijna altijd onverwachts. Is de kerk voorbereid als dat gebeurt? Ben jij voorbereid en weet je wat je moet doen?

Buddysysteem is een manier om ervoor te zorgen dat elke jongere een persoonlijke mentor (volwassene) hebben die oog en aandacht voor hen heeft. Voor jongeren hebben we het jeugdwerk en relaties vaak wel geregeld in de kerk. Maar hoe zit het met de kinderen? Hoe zorgen we ervoor dat zij gezien en gekend worden? Tijdens deze workshop willen met elkaar nadenken hoe je juist voor de kinderen een goed werkend en veilig buddysysteem op kunt zetten.

Grensoverschrijdend gedrag en seksuele intimidatie komt helaas maar al te vaak voor. Hoe komt het toch dat we in deze tijd, waarin we veel mondiger zijn geworden, het toch lastig vinden om niet over onze eigen grenzen te gaan? En hoe zit dat in de kerk? En hoe leren we dit aan de kinderen en jongeren? Hoe gaan we hier mee om in het jeugdwerk? 

Al jaren wordt er aandacht besteed aan eenzaamheid onder ouderen. Maar uit recent onderzoek blijkt dat niet alleen ouderen worstelen met eenzaamheid maar dat 70% van de jongeren zich soms of vaak eenzaam voelt. Verrassend dat juist in dit tijdperk waar de mogelijkheid om altijd met elkaar in contact te staan juist zoveel eenzaamheid wordt ervaren. Wat is eenzaamheid? Waardoor komt het zoveel onder jongeren voor? Wat kan de kerk doen?  En hoe verbind je jongeren aan elkaar?

LOCATIE:

De Kandelaar

Heiligenbergerweg 64

3816 AL Amersfoort


KOSTEN:

€12,50

€10,- voor 1 januari 2020


AANMELDEN

Koop je tickets op: https://www.eventbrite.nl/e/83813515481

38

Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading...