‘Jeugdpastoraat is een taak van de hele gemeente’

Op zaterdag 17 maart vond de tweede editie van de Dag van het Jeugdpastoraat plaats. Daarover sprak pastoraal begeleider en trainer Suzanna Kooistra vandaag met Groot Nieuws Radio. Wat houdt jeugdpastoraat precies in? En wat betekent dit voor kerken en gemeenten?

“Pastoraat, dat is het omzien naar elkaar”, zegt Suzanna in het ochtendprogramma De Nieuwe Morgen. “Dat is niet alleen de taak van een pastoraal werker, een predikant of een dominee, maar juist ook een taak van de hele gemeente. Het is een eigenschap van gemeente zijn, het zorg dragen voor elkaar. Wat we merken, en dat merk ik ook bij mezelf, is dat het woord pastoraat alleen als de bijsmaak heeft van ‘er is een probleem en er moet een oplossing komen’. Dat merk je ook bij jongeren, die zeggen: daar ga je naar toe als je problemen hebt. Wij geloven dat pastoraat zoveel breder is, dat is het omzien naar elkaar.”

“Het lastige is dat we in een samenleving leven waar het gewoon heel druk is en waar iedereen het druk heeft. Dat vraagt om een verandering van kijk naar het pastoraat en ook wel naar een stukje organisatie in het omzien naar elkaar”, vertelt Kooistra.

Relaties
Jongerenwerkers, tienerwerkers en kinderwerkers zouden relaties aan moeten gaan. “In die relaties komen signalen naar voren. Dan merk je: het gaat helemaal niet zo lekker met deze tiener, hij zit niet goed in zijn vel, wat is er aan de hand? Daar kun je naar vragen. Het is meer omgekeerd. Waar we in het pastoraat vaak denken: iemand komt met een probeem en we gaan kijken hoe we het kunnen oplossen, moeten we eigenlijk andersom gaan denken. Dat vraag om een stukje visieverandering. Dat vraagt om een visie op het jeugdwerk in combinatie met het pastoraat, dat hoort geheel bij elkaar.”

Klik hier om het gesprek op Groot Nieuws Radio terug te luisteren.

12

Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *