Chris, wat er ook is!

‘Ik zie het als m’n roeping om er voor jonge mensen te zijn’

Liesbeth schreef zeven jaar geleden tijdens haar stage artikelen voor Chris. “Ik vond het zo ontzettend tof werk dat ik dacht: ik ga hier ooit nog eens wat mee doen. Toen ik een jaar later aan mijn studie psychologie begon dacht ik: ik wil graag chatcoach worden.” Inmiddels is Liesbeth coördinator van een Christeam in Dordrecht.

“Er ging voor mij een wereld open aan wat voor problemen jongeren kunnen hebben. Ik heb zelf een veilige jeugd gehad, dan heb je daar geen weet van. Ik wil jongeren die het moeilijk hebben een stukje op weg helpen en naast hen staan. Jongeren hebben aandacht nodig. Ik kan het niet aanhoren en verder niets doen. Jongeren willen een luisterend oor en erkenning voor hoe moeilijk hun situatie is. Je ziet vaak veel chaos en onrust in hun hoofd. Zoveel problemen die er zijn en gevoelens die allemaal door elkaar heen lopen. Ik zie het als m’n roeping om er voor jonge mensen te zijn. Dat ze kunnen horen: wat bij jou thuis gebeurt is niet goed. Een chatgesprek is vaak de eerste belangrijke stap.

Je hoeft het niet alleen te doen
Als coördinator lees ik gesprekken terug. Ik zie op de chat verschillende thema’s terugkeren. Eetstoornissen, seksueel misbruik, mishandeling of zieke familieleden. De laatste tijd zie ik ook gesprekken die je ook in de zware psychiatrie tegenkomt. Bijvoorbeeld meiden die vroeger zijn misbruikt, een loverboy hadden, depressief zijn en (bijna) niemand om zich heen hebben. Echt een explosie van problemen. Daar zie je ook vaak zelfmoordgedachtes bij.

Ik weet van mezelf en van veel chatcoaches dat je heel erg helder moet hebben: dit is wat ik kan doen, meer kan ik niet doen. Je kunt na een gesprek voor een kind of jongere bidden, de rest is bij God en bij Hem is het veilig. Ik kan me nog wel herinneren dat ik op de chat zat en dat ik alles in een gesprek al had geprobeerd. Ik bad: “Geef me wijsheid wat ik moet zeggen, ik weet het niet meer”. Ik kreeg een inzicht en wist: ‘Dit moet ik zeggen!’. Je mag vertrouwen dat God je wil helpen.

‘Heftig, zou het echt waar zijn?’
Het doet een jongere goed om te merken dat iemand om hem of haar geeft. Ik voel de empathie als een coach tegen een jongere zegt: ‘Mèn wat heb jij het onwijs moeilijk zeg.’ Ik kan me herinneren dat ik, toen ik als chatcoach startte, soms dacht: heftig, zou het echt waar zijn? Inmiddels weet ik dat er situaties zijn waar veel vanaf geboorte tot in de tienertijd fout is gelopen. Dat vind ik wel eens moeilijk. Er zijn gewoon mensen die niet de kans hebben gekregen op een mooie toekomst. Ze kunnen er niets aan doen dat ze rare ouders of een enge oom hadden. Daarom is het fijn dat we via Chris iets voor hen kunnen betekenen.

Een gesprek dat me bij is gebleven is een meisje met een eetstoornis die weet: wat ik doe is niet goed. Ze heeft zo’n tweestrijd en zoveel chaos in het hoofd. Ze heeft besloten om in behandeling te gaan, maar tegelijkertijd zit die eetstoornis er ook en wil ze extra afvallen voor ze de eetkliniek in gaat. Ze moet ’s nachts wakker blijven om oefeningen te doen om af te vallen en is telkens zo teleurgesteld in zichzelf als dit niet lukt. Soms kun je in een gesprek alleen al een stukje duidelijkheid scheppen en rust creëren om helder te krijgen wat er precies speelt. “Dus dit is waar je het meest mee zit?” “Dit is wat je moeilijk vindt?”. De chatcoach benoemde hoe moeilijk ze het moest hebben en zei dat het meisje een geliefd kind van God was. Ze zei dat zo meelevend dat ik echt even een brok in m’n keel had. Dat kwam binnen.

Ook chatcoach worden?
We zijn altijd op zoek naar nieuwe chatcoaches! Chatwerk kun je vanuit huis doen. Om overbodig reizen te voorkomen hebben we verschillende Christeams door het hele land. Een sollicitatiegesprek vindt plaats met de coördinatoren van het dichtstbijzijnde Christeam. Alleen de eendaagse basistraining vindt plaats in Houten. Daarnaast zijn ook de zes jaarlijkse teamdagen bij je eigen Chris-team.

3

Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading...