Chris, wat er ook is!

‘Het mogen bidden op de chat vind ik het allermooiste’

Hetty (60) is als ruim zeven jaar vrijwilliger bij Chris, waar ze begon als chatcoach. Daarnaast is ze trainer en coördineert ze de basistraining. Ze vertelt ze over haar passie voor dit werk.

Wil je jezelf kort voorstellen?
Ik ben Hetty, ik ben 60 jaar en samen met mijn man heb ik drie kinderen en inmiddels drie kleinkinderen. Mijn hobby’s zijn wandelen en hierover bloggen. Ook lees ik graag, ga ik er graag op uit en zing ik graag. Op dit moment ben ik lid van Choire4hope, een koor dat elk jaar voor een ander onderzoek naar behandeling/genezing van kanker zingt. Stil zitten is vrij lastig voor mij.

Wat doe je in het dagelijks leven?
In het dagelijks leven ben ik echtgenote, (schoon)moeder, oma en daarnaast werk ik op een school (voorgezet onderwijs) als medewerkster financiële administratie en coördinator boekenfonds. De laatste tijd doe ik ook wat werkzaamheden voor de afdeling personeelszaken.

Wat is jouw rol bij Chris? Hoe lang doe je dit al?
Ik ben sinds mei 2011 vrijwilliger bij Chris. Hier begon ik als chatcoach en dat doe ik nog steeds met veel plezier. Daarnaast ben ik trainer (na de basistraining ga ik met een nieuwe chatcoach het trainingstraject opstarten). Daarnaast coördineer ik de basistraining. Ik zorg dat de aangemelde chatcoaches een uitnodiging krijgen, en dat zij de informatie krijgen die zij nodig hebben voor de training. Zodra ik van de trainers het evaluatieformulier van de training ontvang, stuur ik die door naar de coördinator van het team en naar kantoor.

Wat heeft je bewogen om dit werk te gaan doen?
Door omstandigheden binnen ons gezin (drugsverslaving) ben ik begonnen aan de basiscursus verslavingszorg bij De Hoop. Ik leerde daar dat ik deze cursus niet kon gebruiken binnen ons eigen gezin, maar hoopte dat ik als vrijwilliger wel iets met deze kennis kon. Maar Dordrecht was net wat te ver van mijn woonplaats om mij in te gaan zetten als vrijwilliger. Toen ik werd geopereerd aan mijn nek, zat ik een tijd noodgedwongen thuis en kwam er een oproep voorbij van Chris. Ik klikte het weg: dat zocht ik niet, maar het kwam terug en het kwam terug! Dus ik heb gesolliciteerd. Chris opende toen een locatie in Houten en dat was mooi in de buurt bij mij.

Waaraan heb je gemerkt dat dit werk zo belangrijk is?
Het mogen luisteren naar jongeren die gewoon een luisterend oor nodig hebben. Even iemand die niet oordeelt, die je niet kent, die je niet ziet, maar die tijd heeft en die niet vraagt of je een mening op wil dringen. Maar gewoon samen zoeken wat een oplossing kan zijn. Of gewoon heel veel luisteren om een band en vertrouwen te krijgen en de jongere te laten voelen dat zij of hij van waarde is. Wat ik het allermooiste vind, is het mogen bidden op de chat met de jongere. De jongere aan de voeten van de Heer mogen brengen en daar mogen laten. Hij zal verder gaan met onze woorden en Hij zal waken over de jongere als wij het gesprek moeten beëindigen. Hij laat niet los!

Wat zijn de mooiste momenten tijdens dit werk?
Dat gaf ik eigenlijk al aan; de jongere aan de voeten van de Heer mogen brengen. En samen mogen bidden en mogen zeggen wat er moeilijk is.

Al jaren zet je je in om tijdens de Nijmeegse Vierdaagse om een bedrag voor Chris te verzamelen d.m.v. de sponsorloop. Kun je hier iets over vertellen?
Een aantal jaren geleden zag ik dat er veel wandelaars waren die gesponsord werden en dat het voor ‘grote’ stichtingen was. Toen bedacht ik mij: waarom niet voor een kleinere stichting die ook van giften leeft? Zodoende ben ik een actie begonnen voor Chris. Door mailtjes en berichtjes te plaatsen op Facebook, kwam ik het eerste jaar aan een bedrag van €300,-. Dat jaar liep ik zelf voor de derde keer mee. Het jaar erop, mijn vierde jaar, verzamelde ik €400,-. Dit jaar liep voor mijn zilveren medaille, maar mijn actie heeft voor mijn gevoel al goud opgeleverd: €780,00!! Je ziet het bedrag groeien, en weet je? Mijn angst om een blessure op te lopen groeide ook! Gelukkig weet ik waar ik die angst mocht brengen en ik heb de Vierdaagse met twee vingers in mijn neus (zeggen wij dan) uitgelopen. Dank is hiervoor op zijn plaats. Wil je meer weten of lezen over mijn wandelend leven, kijk eens op mijn blog.

Wat is jouw tip voor mensen die beginnen als vrijwilliger?
Ga biddend je weg. Vraag God om zijn plan met jou duidelijk te maken. Gods plan met mij was ook anders dan wat ik wilde. Door mij stil te zetten (operatie en herstel) kwam er iets anders op mijn pad. Hij wijst je de weg. Overhaast je niet, neem de tijd en geeft God de ruimte om je duidelijk te maken wat zijn plan is.

Ook vrijwilliger worden? Meld je dan snel aan! We nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

11

Reacties op: ‘Het mogen bidden op de chat vind ik het allermooiste’

Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading...