‘Het is gaaf om zoveel mensen met een hart voor de jeugd bij elkaar te zien komen!’

Terugblik op de derde, jaarlijkse Dag van het Jeugdpastoraat


Op zaterdag 16 maart vond de derde Dag van het Jeugdpastoraat plaats in Dordrecht. Het jaarlijkse evenement is een initiatief van Chris, onderdeel van de Stichting Chris en Voorkom!, om kerken en gemeenten te inspireren en toe te rusten om werk te maken van de zorg voor kinderen en jongeren. Zo’n honderd deelnemers kwamen uit verschillende delen van het land bij elkaar, om samen na te denken over de zorg voor kinderen en jongeren in de kerk.

“Het is gaaf om zoveel mensen, die een hart hebben voor kinderen en jongeren, op zo’n dag bij elkaar te zien komen”, zegt Suzanna Kooistra, trainer bij stichting Chris en Voorkom!. “Dat betekent ook dat er een hoop kerken aan de slag gaan met het jeugdpastoraat, of hier al mee bezig zijn!”

‘Trainen, oefenen en inspannen’
De dag werd afgetrapt met een toespraak door Frans Koopmans, beleidsmedewerker van Stichting Chris en Voorkom!. Hij sprak o.a. over hoe een gezonde levensstijl kan worden bereikt door “trainen, oefenen en inspannen” en hoe jongeren hiertoe gestimuleerd kunnen worden. Na de eerste workshopronde, met thema’s als jeugdpastoraat in de gemeente, grensoverschrijdend gedrag, of het zegenen van kinderen, sprak ook Els van Dijk, directeur van de Evangelische Hogeschool (EH) in Amersfoort.

Els van Dijk, directeur van de Evangelische Hogeschool (EH) in Amersfoort: “Laten we als bloemen in het veld zijn, die samen vol lof omhoog kijken naar hun Maker”

Blik naar boven
Tegen de achtergrond van de tijd waar jongeren mee te maken hebben, schetste Els van Dijk een beeld van de Hoop die we hebben in Christus. Mensen om ons heen, met name de jongeren, hebben het nodig dat deze Hoop zichtbaar is in christenen. Els: “Laten we als bloemen in het veld zijn, die samen vol lof omhoog kijken naar hun Maker”. Haar bemoedigende toespraak werd gevolgd door een tweede workshopronde, Met praktische workshops over onder andere het opzetten van jeugdpastoraat, gesprekken met tieners over moeilijke levens of geloofsvragen, crisispastoraat en tieners die de kerk (lijken te) verlaten.

Kerken in actie
Nieuw dit jaar was het ‘Weekend van het Jeugdpastoraat’, een initiatief om kerken te stimuleren om ook op zondag (17 maart) met het jeugdpastoraat aan de slag te gaan. Diverse kerken stonden hierbij stil met behulp van een gratis preekopzet en een format om een Bid- Buddy project te starten.

Wil je concreet aan de slag met het (verder) vormgeven van jeugdpastoraat in jouw omgeving? Dan helpen we je graag! Onze handleiding voor het opzetten van kinder-tienerpastoraat geeft handvatten om hiermee aan de slag te gaan, maar we kunnen je ook helpen via advies en/of toerusting. Een Chris-medewerker kan je verder op weg helpen bij jou in je gemeente. Voor meer verdieping kun je de Cursus Kinder- en Tienerpastoraat volgen.

13

Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *