Help! Mijn kind gaat naar de brugklas!

In de afgelopen weken gingen zo’n 190.000 kinderen voor het eerst naar de middelbare school. Dat is een spannende overgang: Kinderen laten hun vertrouwde school, waar ze acht jaar lang hebben rondgelopen achter zich, om te starten op een nieuwe school. Een school met nieuwe klasgenoten, nieuwe groepsprocessen, nieuwe leraren en nieuwe vakken. Daarnaast krijgen kinderen ook meer eigen verantwoordelijkheid. Als ouder wil je natuurlijk graag helpen, maar hoe doe je dat?

Wanneer kinderen veel zelfvertrouwen hebben, zijn ze vaak veerkrachtiger, minder vatbaar voor emotionele problemen en beter in staat om met tegenslagen om te gaan. Pubers kunnen echter vaak onzeker zijn en niet zoveel zelfvertrouwen hebben, met name bij een spannende overgang naar de middelbare school. Om het zelfbewustzijn van je kind positief te ondersteunen en daardoor ook het zelfvertrouwen te vergroten, kun je als ouder verschillende dingen doen.

Stimulans
In de pubertijd is het vooral belangrijk om je tiener op de juiste manier te stimuleren. Enerzijds wil hij of zij niets met je te maken hebben, en aan de andere kant wil een tiener graag je steun. Probeer je in te leven in het probleem, zoals hij of zij het ziet. Dit doe je door met je kind te praten. Waarom denkt het dat nieuwe klasgenoten hem of haar niet leuk zullen vinden? Wat kun je doen om te helpen? Leg daarbij de nadruk op wat je kind goed doet. Een welgemeend compliment stimuleert zijn of haar zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen.

Goede omstandigheden
Een goede voorbereiding is ook voor je kind het halve werk. Zo kan het bijvoorbeeld erg behulpzaam zijn wanneer je samen een keer de nieuwe fietsroute naar school fietst, of samen de schoolboeken kaft. Daarnaast kun je je kind ondersteunen met bijvoorbeeld een rustige eigen werkplek, comfortabele kleren, of een fijne schooltas, zodat je kind zich snel op zijn of haar gemak voelt. Ook kun je met elkaar bidden, voor het komende schooljaar.

Draai gevonden?
Na een week of zeven hebben de meeste brugklassers hun draai op de nieuwe school wel gevonden. Zowel voor als na deze tijd is het goed om met je kind in gesprek te blijven. Begin het spontaan, maar probeer er niet te veel bovenop te zitten. Laat hem of haar lekker met de koptelefoon op naar muziek luisteren of met vriend(inn)en appen, na een lange schooldag. Het verhaal komt later wel, bijvoorbeeld tijdens het avondeten. Laat je kind vrij in wat hij of zij wil vertellen. Maakt je kind een ‘fout’? Neem de tijd om constructieve feedback te geven. Kinderen – en zeker ook pubers – hebben de ruimte nodig om te vallen, te leren en vooral hun eigen oplossingen te vinden. Je kunt je kind hierbij helpen door te vragen hoe hij het ziet, hoe hij het anders zouden kunnen doen en vooral: geef hem het gevoel dat hij bij jou terecht kan voor hulp.

Speciaal voor tieners die de overstap naar de brugklas maken, en daarbij een steuntje in de rug kunnen gebruiken, organiseert Chris een speciale weerbaarheidstraining. De training ‘Lev2Challenge‘ vindt plaats in de herfstvakantie, juist wanneer tieners al wat ervaringen in hun nieuwe schoolomgeving hebben opgedaan. Klik hier voor meer informatie!

36

Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *