Gepest zijn en kwetsbaar durven zijn

Dinsdag 19 april is het de Landelijke Dag tegen Pesten. Aanleiding voor mij om in de spiegel te kijken. Ik ben op de basisschool gepest, en dat heeft me deels gemaakt wie ik nu ben. Het pesten zorgde ervoor dat zelfvertrouwen niet vanzelfsprekend was. Ik was angstig over wat anderen van mij vonden en durfde niet kwetsbaar te zijn.

De overgang naar de middelbare school was een bevrijding, maar geen oplossing. Ik mat mijzelf een masker aan van (vileine) humor, zodat niemand mij kon raken. Het was een heel persoonlijk proces om zelfvertrouwen op te bouwen en anderen toe te laten, voordat ik de kracht van kwetsbaarheid kon gaan ontdekken. Een proces waarin goede coaching, positieve ervaringen en persoonlijke geloofservaringen, een belangrijke rol speelden.

Het pesten is voor mij ook een inspiratiebron om werk te maken van kwetsbare jongeren. Ik heb de persoonlijke ervaring een plek gegeven in mijn werk in de jeugdzorg, in de jeugd-ggz en nu bij Stichting Chris en Voorkom!. Bezig zijn met jongeren sterk maken, door de inzet van interventies op scholen, komt bij mij uit een heel persoonlijke drijfveer.

De afgelopen jaren hadden we te maken met een crisis, vanwege corona. Met Chris en Voorkom! werken we op scholen, en opeens gingen de scholen dicht. Als leider op zo’n moment communiceren vanuit je eigen kwetsbaarheid, kan helpen om paniekvoetbal te voorkomen. Bij jezelf, doordat je open blijft voor de mening en kritiek van anderen. Bij je medewerkers, omdat je ruimte maakt voor individuele en gezamenlijke reflectie.

Maar wat nu als je niet goed bent in kwetsbaar zijn? Misschien omdat je gepest bent? Kwetsbaarheid kun je leren. Het is soms nodig om pijnlijke ervaringen uit het verleden aan te pakken. Soms moet je het actief in je werkstructuur brengen. Dat dwingt je het niet te vergeten. En waarom zou je je collega’s niet in vertrouwen nemen en zeggen dat je het lastig vindt, maar je best doet om je hart voor hen te openen? Dan is het kwetsbaar zijn al begonnen!

Jan Pieter Verweij
Directeur Chris en Voorkom!

0

Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading...