En dan zitten opeens alle kinderen thuis…

Maandagochtend half 9, vorige week zat het spitsuur thuis er net op en zaten ze allemaal in de schoolbanken, maar vanochtend zaten opeens alle kinderen thuis en moest je improviseren. Drie lange, lege weken. Moet dit een soort lange vakantie worden? Of moeten ze nog onderwijs volgen? En hoe organiseer je dat dan? En wat als ze zich gaan vervelen? De hele situatie kan voor veel onzekerheid zorgen. Het internet loopt al vol met ‘101’ tips om kinderen thuis te vermaken; bakken, spelletjes doen en allerlei andere activiteiten waar je normaal geen tijd voor hebt. Maar ook; praktische tips om kinderen thuis te helpen met leren. Allemaal ontzettend waardevol. Maar, wat als de spanningen oplopen? Wat als je toch echt te dicht op elkaars lip begint te zitten?

Wij adviseren om vanaf het begin duidelijke afspraken te maken met elkaar en een dagstructuur te creëren. In je pyjama op de bank zitten is misschien één dag leuk, maar je gezin heeft juist nu een duidelijke structuur nodig en uiteindelijk vinden kinderen het prettig als ze weten hoe de dag zal verlopen. Bewaak de grenzen die je stelt en wees consequent in wat je echt belangrijk vindt! Dat zorgt misschien soms voor weerstand, maar veel kinderen en tieners gedijen bij duidelijkheid. Zo kunnen er leuke, gezellige momenten samen zij en ook serieuze leerzame momenten. Niet alleen voor je kinderen zijn structuur en grenzen van belang, maar ook voor jezelf. Jullie hebben naast momenten samen met het gezin ook momenten voor jezelf nodig, spreek bijvoorbeeld af dat er een uurtje per dag is dat jullie allemaal even tijd voor jezelf nemen en je terugtrekken. En vergeet ook zeker niet de momenten dat je de buitenlucht opzoekt en in beweging bent.

Even praktisch:

Ga met elkaar om tafel en maak een lijst van dingen waar jullie tijd aan willen besteden.  Gebruik een groot vel papier of een planbord om deze activiteiten te verdelen over de week. Wissel inspanning en ontspanning af, maar ook samen zijn en zelfstandig iets doen. Maak afspraken over telefoongebruik/ computergebruik, films kijken of andere dingen die een rol spelen. Voor jongere kinderen kan het helpend zijn om pictogrammen of dagritme kaarten te gebruiken, zodat de structuur van de dag ook voor hen helder is.

En ten slotte: relativeer! Dit hoeft geen leuke vakantietijd te worden voor je kinderen, maar het is een noodoplossing. Jullie maken er met elkaar het beste van, maar als dat niet perfect gaat is dat niet erg. Je kunt daarnaast nog steeds om hulp van anderen vragen, zo zijn er verschillende Facebookgroepen waarin ouders elkaar ondersteunen en kun je ook met ons mailen bij opvoedingsvragen.

6

Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading...