Een kijkje in de cijfers van Chris Online

‘Hoi Maud, welkom op de chat!’

‘Hoi, ik wil even komen praten’

‘Daar zijn we voor, waar wil je het over hebben?’

‘Eigenlijk weet ik het niet zo goed, maar de laatste tijd zit ik niet zo lekker in m’n vel ☹…’

 

In 2022 kwamen weer vele jongeren net als Maud op de chat, mail en telefoon. Wie zijn die jongeren en waar komen ze over praten? Even een kijkje in de cijfers van Chris…

Thema’s

Evenals in 2021 vormen psychische problemen, seksueel misbruik & mishandeling en zelfdoding de top 3 van onze gesprekken. Onder psychische problemen verstaan we gesprekken over depressie, angst, zelfbeschadiging en eetproblemen.

De nummers één en twee van de top 3 zijn al jarenlang ongewijzigd. Zelfdoding vinden we sinds 2021 op nummer drie, iets dat kloppend is met de landelijke cijfers dat somberheid en gedachten aan zelfdoding onder jongeren sinds corona flink zijn toegenomen. Voor 2021 werd deze plek jaarlijks ingenomen door het thema seksualiteit dat hiermee dit jaar op de vierde plek komt. Denk aan algemene vragen over seksualiteit of juist specifiek rond geaardheid of pornografie. Op de vijfde plek staat ‘piekeren/ zorgen maken’. Bijna 9% van de jongeren op de chat geeft aan te piekeren en zorgen te hebben over bijvoorbeeld gebeurtenissen in de wereld, de toekomst, mensen om hen, (school)keuzes etcetera.

Veelvoorkomende thema’s buiten de top 5 zijn rouw (7%) en eenzaamheid (6,6%). Waar eenzaamheid in de coronatijd opeens op nummer vier terecht kwam, zien we dat deze nu weer afgezakt is. Jongeren hebben hun sociale leven met vrienden, op school en in bijbaantjes weer kunnen oppakken.

Uiteraard spreken we kinderen en tieners ook over vele andere thema’s, bijvoorbeeld onzekerheid/ zelfbeeld, pesten, geloofsvragen, ziekte/ lijden, relaties, alcohol/drugs, sexting, genderdysforie en echtscheiding.

Wie zijn deze jongeren?

Meisjes vormen blijvend het grootste deel van de jongeren die ons weten te vinden. Het aantal jongens op de mail is dit jaar iets toegenomen. Chris is christelijk, maar zowel christelijke als niet-christelijke jongeren weten ons te vinden. Zij horen van Chris via onze weerbaarheidstrainingen- en preventielessen op scholen, PR in kerken en via onze campagne op social media.

Opvallend dit jaar is de bijna gelijke verdeling van leeftijd op de chat. Zowel 11-13 jaar, 14-16 jaar als 17+ komen regelmatig op de chat. Hierbij is de groep van 11-13 jaar dit jaar flink gestegen ten opzichte van 2021. De mail wordt vooral gebruikt door wat oudere tieners, de 11-13 jarigen vormen hier maar 12% van het totaal.  Sinds een paar jaar weten steeds meer oudere tieners en jongeren  (17+) ook de weg naar Chris te vinden. Vragen van bijvoorbeeld studenten zijn geen uitzondering meer.

Chat, mail en telefoon

Velen kennen Chris van de telefoonlijn, maar niet altijd is bekend dat de telefoon inmiddels onze kleinste communicatie-kanaal is geworden. De meeste jongeren geven de voorkeur aan een gesprek via de chat. Dit is een eenmalig gesprek met een chatcoach. Uiteraard is de jongere welkom om terug te komen, maar hij/ zij spreekt dan weer een andere coach.

De mail biedt langdurige contacten voor jongeren die meer nodig hebben dan een kort chatgesprek. Zij worden gecoacht door vrijwilligers met een hulpverleningsachtergrond. De mail en de chat zijn dagelijks bereikbaar.

De telefoon is nog één avond per week open. Een beperkt aantal jongeren maakt hier gebruik van, maar hoe waardevol dat ook deze gesprekken er nog kunnen zijn als je een meisje treft dat wekenlang gewacht heeft op een moment dat ze alleen was en even kon bellen. Op deze manier is er keuze om te komen praten op een manier die het beste bij je past.

Wachtrijen op de chat: word jij onze nieuwe chatcoach?

2716 chatgesprekken is een enorm aantal. Toch had dit aantal vele malen hoger kunnen liggen als de jongeren in de wachtrij ook aan bod waren gekomen. Iets waar we dagelijks mee te maken hebben. Extra chatcoaches zijn blijvend nodig om elke jongere een luisterend oor te kunnen bieden, want zoals onze cijfers laten zien, is de nood onder jongeren hoog.

Misschien is chatcoach worden ook iets voor jou? Bekijk dan hier onze vacature of lees hier meer over de ervaring van één van onze chatcoaches.

0

Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *