18 februari 2023 – Dag van het Jeugdpastoraat

Voor het zevende jaar op rij organiseert Chris (onderdeel van Stichting Chris en Voorkom!) op 18 februari 2023 in Dordrecht de Dag van het Jeugdpastoraat, met deze speciale dag willen we iedereen die in contact staat met kinderen en jongeren in de gemeente toerusten en inspireren in hun taak.

Durven we in het jeugdpastoraat te worstelen met thema’s als zelfbeschadiging, stress, drugsgebruik, geloofsvragen, psychische problemen, seksualiteit en grenzen? Durven we deze thema’s in de kerk onder ogen te zien? Durven we deze thema’s te bespreken met jongeren. Durven we het aan om met hen samen deze levens thema’s en vragen te doorworstelen als ze er mee te maken hebben of zelf mee worstelen. Tijdens deze dag ontvang je praktische handvatten om in liefde, geduld, genade samen te gaan worstelen

Het thema van deze dag is ‘Pastoraal worstelen’ .

PROGRAMMA
09.45 – 11.00       Plenair programma (zang, bijbelstudie en interview).
11.00 – 11.15       Pauze
11.15 – 12.15       Workshopronde 1
12.15 – 13.00       Pauze
13.00 – 13.45       Lezing ‘Worstelen met de plek van kinderen en jongeren in de kerk’ – Bert Wienen
13.45 – 14.00       Pauze
14.00 – 15.00       Workshopronde 2
15.00 – 15.15       Afsluiting

WORKSHOPRONDE 1

Je hebt hart voor kinderen en jongeren en je wil graag dat zij worden gezien en gehoord in de gemeente waar je lid van bent. Maar hoe ga je dat vormgeven? Wat en wie heb je daar voor nodig? Tijdens deze workshop wordt de basis gelegd voor je visie op jeugdpastoraat.

KOPP staat voor Kinderen van Ouders met Psychische Problemen. Kinderen van ouders met psychische problemen of verslavingsproblemen raken soms in de knel door de situatie waarin ze opgroeien. Ze nemen bijvoorbeeld de rol en taken van de ouders over en cijferen zichzelf weg. Hoe kun jij er voor deze kinderen én ouders zijn?

Wat als jongeren risicogedrag vertonen? Wat doe je als je hoort over het hoge alcohol- of gamegebruik van die ene tiener in je kerk? Wanneer moet je je zorgen maken? Wanneer is iemand verslaafd? Wat hebben die jongeren nodig van hun omgeving en van jou?

Hoe reageer jij als je hoort dat een naaktfoto rondgaat? De maatschappij ontwikkelt zich razendsnel op het gebied van relaties en seksualiteit. Of je dit nou wel of niet positief vindt; de tieners van nu staan hier middenin. Het is belangrijk dat tieners een zuiver beeld hebben van hoe God het bedoeld heeft. Laat je toerusten en ontvang handvatten om dit thema bespreekbaar te maken!

WORKSHOPRONDE 2

Beschadigt een tiener uit jouw gemeente zichzelf? Dat is niet alleen moeilijk voor de ander, maar ook voor jou. Je geeft om de ander en wilt dat hij/zij gelukkig is, het is heftig om te zien dat diegene zichzelf beschadigt. Je vraagt je misschien af ‘Waarom of wanneer doe je zoiets?’ Daarover gaan we met elkaar nadenken in deze workshop. Een heftig thema, maar zeker de moeite waard om hier meer over te leren!

Veel stress bij jongeren, ook door ouders” en “Leerlingen melden zich vaker ziek door stress..” zijn zomaar twee nieuwskoppen van de afgelopen maanden. Stress onder jongeren is een steeds groter wordend probleem. Tieners ervaren steeds meer druk en spanning en zijn daardoor minder gelukkig. Hoe kun jij er voor deze jongeren zijn in hun ‘te drukke’ leven?

Je ziet al een tijdje dat het niet zo goed gaat met een kind, maar wat kan je doen? Wat helpt het kind en welke vragen kan je stellen? Wat zijn de do’s en don’ts? In deze workshop krijg je handvatten om het gesprek aan te gaan met het kind en aansluiting met hem/haar te maken. 

Wat is geloof? Wat voor vragen hebben jongeren hierover?  
Een groot deel van de geloofsopvoeding is non-verbaal, namelijk het voorbeeld van de omgang met God in het dagelijks leven. Het is niet alleen de taak van de ouders, maar ook van de hele kerkelijke gemeente. Geloofsopvoeding is altijd een belangrijk onderwerp geweest, maar vooral in deze tijd is het helemaal niet meer vanzelfsprekend. Hoe geef je dat vorm in een wereld waarin allerlei geloofszaken op losse schroeven staan? Wat is de rol van de kerk en het jeugdpastoraat hierin?  

KOSTEN:

Meld je aan vóór 5 december en ontvang je ticket voor maar €20,-!

0

Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *