Dag van het jeugdpastoraat 2024

Op 16 maart vindt de Dag van het Jeugdpastoraat  in Dordrecht plaats. Met deze inspiratievolle dag willen we iedereen die in contact staat met kinderen en jongeren (jeugdwerkers, catecheten, kinderwerkers, ouderlingen) in de kerk toerusten voor hun rol.

 ‘Haarscherp luisteren’

Wie wijs is, zal horen en inzicht vermeerderen.
– Spreuken 1:5 –  

‘Luister je eigenlijk wel?’ Herken jij de gedachte? Je zou alles wat er op je hart liggen willen vertellen, maar luistert de ander wel echt naar jouw verhaal? Haarscherp luisteren is een waardevolle gave. Want als je haarscherp kunt luisteren geeft het aan dat je wijs bent. Dan heb je oprechte interesse in de ander, luister je zonder oordeel en luister je om te begrijpen. Je verwerft inzicht. Inzicht in wat je voor de ander kunt betekenen en wat de ander nodig heeft.

‘Als je haarscherp luistert dan hoor je zoveel meer.’

Het thema ‘Haarscherp luisteren’ zal als een rode draad door de dag heen lopen, in de Bijbelstudie, plenaire momenten en workshops. Je wordt tijdens workshops toegerust in de werking van het tienerbrein, hoe je reageert op grensoverschrijdend gedrag, hoe je spreekt met jongeren die gedachten hebben aan de dood of somber zijn en hoe je de zorg voor kinderen en tieners in de kerk organiseert. Zomaar een greep uit de acht workshops die je tijdens de dag van het jeugdpastoraat kan volgen.

Aanmelden

Workshops:

De basis van het jeugdpastoraat

Je wil graag kinderen en jongeren aandacht geven. Er voor hen zijn. Hoe ga je dat vormgeven? Wat en wie heb je daarvoor nodig? Tijdens deze workshop vorm je een (praktische) visie op jeugdpastoraat. De onmisbare basis voor jou als jeugdambtsdrager, catecheet en jeugdwerker. 

Zorgen rondom jongeren met een kenmerk

Tijdens deze workshop staat de jongere met een kenmerk centraal. Jongeren met adhd, add of autisme. Je hebt ze in jouw groep en wil graag dat ze zich op hun gemak voelen. Maar hoe ga je dat doen? Wat hebben ze nodig? Hoe voelen zij zich gehoord? En wat helpt hen om deel te zijn van de gemeenschap? 

Haarscherp luisteren in het jeugdpastoraat

Met luisteren kun je zoveel zeggen. Hoe luister je goed? Schept het ruimte voor het verhaal van het kind? Wat zijn de do’s en don’ts in een gesprek? Leer in deze workshop hoe je haarscherp luistert, zodat kinderen en jongeren zich gehoord voelen. 

Jongeren en somberheid

‘Ik voel me gewoon depri.’ Onderzoek laat zien dat somberheid onder jongeren toeneemt. Ken jij jongeren die gevoelens van somberheid ervaren? Hoe ga je het gesprek aan?
Tijdens deze workshop ontvang je praktische tips waarmee je naast jongeren kunt staan in hun emotionele worsteling. 

In gesprek over gedachten aan de dood

Durf jij de vraag te stellen: Denk jij er wel eens over na om een einde aan je leven te maken? Is deze vraag helpend of trigger je juist? Wat doe jij als je je zorgen maakt om een jongere? Leer wat deze jongeren nodig hebben en hoe je hun strijd kunt verbinden met geloof.

Tieners in de kerk

‘Boeit het ze niet?’ Onderuit gezakt zitten en eindeloos op die telefoon gefocust. Of ze zijn enthousiast of helemaal niet! Hoe beleef jij de tieners in de kerk? Weet jij hen te motiveren? Deze workshop geeft je inzicht in het tienerbrein. Je ontdekt hoe je verrassend op hun gedrag kunt reageren en wat zij van volwassenen nodig hebben. 

Teamwerk in de kerk

Dezelfde passie maar verschillende personen in het team. Elk met unieke kwaliteiten en ideeën wat kan botsen of schuren. Wil jij als team meer samenwerken, aanvullen en elkaars sterke kanten zien? Dan is dit een inspirerende en praktische workshop voor jullie.

Grensoverschrijdend gedrag

‘Gaat het daar wel goed?’ Wat moet je doen als je je zorgen maakt over de situatie van een tiener? Je hebt een niet-pluis-gevoel. Tijdens de workshop krijgt je inzicht over het ontstaan van grensoverschrijdend gedrag en hoe je zorgvuldig kunt handelen. Kennis helpt je om stappen te zetten, zonder de ander uit het oog te verliezen. 

Aanmelden

Programma:

  • 09.30                  Inloop
  • 10.00 – 11.00     Samenzang en Bijbelstudie
  • 11.00 – 11.15       Pauze 
  • 11.15 – 12.15        Workshopsronde 1 
  • 12.15 – 13.00      Pauze  
  • 13.00 – 13.45     Plenair  programma
  • 13.45 – 14.00     Pauze  
  • 14.00 – 15.00     Workshopronde 2 
  • 15.00 – 15.15      Afronden  

Locatie:

Dorp de Hoop
Provincialeweg 70, Dordrecht

0

Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *