Docententraining over ‘sexting’

Interesse in de docententraining over sexting? Mail naar planning@chrisvoorkom.nl

Naaktheid, je kan er in de media bijna niet meer om heen. Het wordt steeds normaler gevonden om in series, films of reclames schaars geklede mensen voorbij te zien lopen. Ook jongeren onderling delen steeds meer pikante beelden met elkaar. Sexting wordt dit genoemd. Steeds meer jongeren experimenteren online met hun seksualiteit. Het zou bij de seksuele ontwikkeling horen. Zo staat bijvoorbeeld op de website van SENSE, een initiatief van het ministerie van VWS, dat sexting ‘spannend is en handig wanneer je niet bij elkaar kan zijn’.

In mei 2020 is de wetgeving rondom sexting dan ook aangepast. Eerder waren minderjarige jongeren strafbaar wanneer zij aan sexting deden. In de gemoderniseerde wetgeving is het nu makkelijker om mensen te straffen die jongeren uitlokken tot sexting, maar wordt sexting nu ook gezien als onderdeel van de seksuele ontwikkeling.

Als je het bovenstaande leest kan je denken dat sexting alleen maar positieve kanten heeft voor jongeren. Toch zitten er veel risico’s aan sexting. De grootste en meest besproken risico is het zonder toestemming verspreiden van in vertrouwen verstuurde foto’s en filmpjes.

De gevolgen van het verzenden van de foto’s kunnen erg groot zijn. Jongeren kunnen gepest worden, zelfvertrouwen verliezen, intens verdrietig zijn, zich eenzaam voelen, zelfs PTSS ontwikkelen of denken aan zelfdoding. Er zijn zelfs jongeren die daadwerkelijk een poging tot zelfmoord hebben gedaan nadat een foto was rondgestuurd.

Ook scholen krijgen steeds meer te maken met sexting. Het maakt hierin niet uit of het om een openbare, christelijk of reformatorische school gaat. In een kleine pilot uitgevoerd door Chris onder verschillende scholen blijkt dat elke school wel te maken heeft met sexting incidenten. Onlangs verscheen de aflevering online shaming bij Pointer waar veel scholen hun zorgen rond dit onderwerp ook delen. Daarnaast waren er leerlingen aan het woord die aangaven dat scholen niet altijd goed of snel genoeg reageren.

Vanuit Chris is er een docententraining ontwikkeld die scholen hiermee kan helpen. Samen met de docenten en mentoren gaan wij in gesprek over het thema sexting. Samen ga je kijken hoe je deze boodschap over sexting een plek kan geven binnen het onderwijs. De training geeft daarnaast kennis en handvatten om het onderwerp makkelijker bespreekbaar te maken in de klassen.

Interesse in deze training? Mail naar planning@chrisvoorkom.nl

0

Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *